İstanbul'un Ulaşım Master Planı

İstanbul (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ulaşım Master Planı'na veri oluşturmak amacıyla 90 bin hane ile anket çalışması yapılarak halkın kent içindeki trafik kullanım davranışlarının analiz edileceğini bildirdi.

Topbaş, İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nde (IMP) düzenlediği basın toplantısında, Ulaşım Master Planıile ilgili yürütülen modelleme çalışması hakkında bilgi verdi.

Ulaşım yatırımlarına bütçeden büyük kaynak ayrıldığını, bu nedenle yapılacak yanlış bir yatırımın geriye dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğini ifade eden Topbaş, 1997'de yapılan plan çalışmasının yeterli olmaması ve 1999 depremi sonucu arazi kullanım haritalarının yeniden çıkarılması nedeniyle yeniden Ulaşım Master Planı çalışması başlattıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Çalışmanın iki aşamalı yürütüleceğini belirten Topbaş, birinci aşamasını "Ulaşım Ana Planı Analitik Etüd ve Model Kalibrasyonu" çalışmasının oluşturduğunu, belediyenin bağlı şirketlerinden BİMTAŞ tarafından yürütülecek bu çalışmanın IMP'de başladığını kaydetti. İkinci aşamada JICA ile Ulaşım Master Planı'nın tamamlanacağını ifade eden Topbaş, şunları söyledi: "Ulaşım Master Planı'nda, kentin ana ulaşım ağının hangi noktalarda olması, kent ulaşımının nasıl düzenlenmesi gerektiği, yani raylı sistemlerin nerede ne kadar yapılması, yeni aksların belirlenmesi, her türlü karayolu ulaşım sistemlerinin modelize edilmesi gibi öngörüler yer alacak. Trafik yönetim ve denetimi nasıl olacak ve şehirdeki lojistik sistemler nasıl olacak. Bütün bunlara ilişkin karar çıkacak."

Topbaş, tüm bunları hazırlamak ve doğru karar verebilmek için kentteki insanların ulaşımlarını nasıl sağladıkları ve şehri nasıl kullandıklarına ilişkin veriye ihtiyaçları olduğunu belirterek, bu amaçla İstanbul'da 90 bin hane ile anket çalışması yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Bu çerçevede İstanbul'u 5 bölgeye ayırdıklarını ve her bölgenin farklı bir firmaya ihale edildiğini kaydeden Topbaş, bu bölgelerin de 464 alt bölgeye ayrıldığını ve hedeflerinin, tespit edilen bu noktaların hepsine gitmek olduğunu bildirdi.

Topbaş, "Böylece İstanbul'un tamamında 90 bin hanedeki insanın kent içindeki trafik kullanım davranışının analizini yapmış olacağız. İşine nasıl gidiyor? Evine nasıl dönüyor? Hangi toplu taşıma araçlarını kullanıyor? Veya bireysel aracını mı kullanıyor? Nereye park ediyor? Ve kent kullanımında önüne çıkan problemler neler? Bütünbunları tespit edeceğiz" dedi.

Okullar tatil oluncaya kadar 45 bin, okullar açıldıktan sonra da diğer 45 bin anketin yapılacağını belirten Topbaş, yıl sonuna kadar 90 bin anketin tamamlanmış olacağını bildirdi.