İşte 63 kişilik 'Akil İnsanlar' heyeti

Hükümetin teröre çözüm arayışında devreye girecek Akil İnsanlar Komisyonu'nda yer alacak 63 isim belli oldu.


Bölgelere göre oluşturulan her grubun birer başkan, başkan vekili ve sekreteri olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, akil insanlar heyetiyle, yarın saat 18.00’de Dolmabahçe Başbakanlık ofisinde biraraya gelecek.


Başbakan Erdoğan, dün grup toplantısında yaptığı konuşmada, akil insanlar heyetinin isimlerini kısa bir süre zarfında kamuoyuna duyuracaklarını açıklayarak, “Hem biz bu heyetteki akil insanların görüş ve önerilerini dinleyecek, onlarla istişarelerde bulunacağız, hem de onlar bölgelerimizde bir kısım etkinlikler gerçekleştirerek halkımızla, kanaat önderleriyle buluşacaklar” demişti.

Reklam
Reklam

AKDENİZ BÖLGESİ
1. BAŞKAN: RİFAT HİSARCIKLIOĞLU
2. BAŞKAN VEKİLİ: LALE MANSUR
3. SEKRETER: TARIK ÇELENK
4. KADİR İNANIR


5. NİHAL BENGİSU KARACA
6. ŞÜKRÜ KARATEPE
7. MUHSİN KIZILKAYA
8. ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN (İHD)
9. HÜSEYİN YAYMAN


1. BAŞKAN: CAN PAKER
2. BAŞKAN VEKİLİ: SİBEL ERASLAN
3. SEKRETER: AYHAN OGAN
4. MAHMUT ARSLAN (HAK-İŞ)


5. ABDURRAHMAN DİLİPAK
6. İZZETTİN DOĞAN
7. ABDURRAHMAN KURT
8. ZÜBEYDE TEKER
9. MEHMET UÇUM


1. BAŞKAN: TARHAN ERDEM
2. BAŞKAN VEKİLİ: AVNİ ÖZGÜREL
3. SEKRETER: ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ
4. HASAN KARAKAYA


5. EROL EKİCİ (DİSK)
6. HİLAL KAPLAN
7. FUAT KEYMAN
8. FEHMİ KORU
9. BASKIN ORAN


1. BAŞKAN: YILMAZ ENSAROĞLU
2. BAŞKAN VEKİLİ: KEZBAN HATEMİ
3. SEKRETER: MEHMET EMİN EKMEN
4. MURAT BELGE


5. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
6. YILMAZ ERDOĞAN
7. ETYEN MAHÇUPYAN
8. LAMİ ÖZGEN (KESK)
9. AHMET FARUK ÜNSAL (MAZLUM DER)


1. BAŞKAN: AHMET TAŞGETİREN
2. BAŞKAN VEKİLİ: BERİL DEDEOĞLU
3. SEKRETER: CEMAL UŞŞAK
4. VAHAP COŞKUN


5. DOĞU ERGİL
6. EROL GÖKA
7. MUSTAFA KUMLU (TÜRK-İŞ)
8. FADİME ÖZKAN
9. CELALETTİN TAŞ

Reklam
Reklam

1. BAŞKAN: DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN
2. BAŞKAN VEKİLİ: MİTHAT SANCAR
3. SEKRETER: LEVENT KORKUT
4. MUSTAFA ARMAĞAN


5. ALİ BAYRAMOĞLU
6. AHMET GÜNDOĞDU
7. HAYRETTİN KARAMAN
8. HÜLYA KOÇYİĞİT
9. YÜCEL SAYMAN


1. BAŞKAN: YUSUF ŞEVKİ HAKYEMEZ
2. BAŞKAN VEKİLİ: VEDAT BİLGİN
3. SEKRETER: FATMA BENLİ
4. ŞEMSİ BAYRAKTAR (TZOB)


5. KÜRŞAT BUMİN
6. ORAL ÇALIŞLAR
7. ORHAN GENCEBAY
8. YILDIRAY OĞUR
9. BENDEVİ PALANDÖKEN (TESK)


CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MELDA ONUR: Ciddi, önemli ve hassas süreçte, önce bu akil adamlar ne yapar, ne kadar bağımsız çalışır, kime bağlı olur, bir görev tanımı, eylem planı yapılması gerekirdi. Bunun, Meclis'te yapılması gerekirdi.


Bu eylem planına uygun isimler, Meclis'te oluşturulacaktı. Bu, 'onun sevdiği adam, bunun sevdiği sanatçı, onun sevdiği yazar' şeklinde bir seçim yapılmış. Başbakan talimat verecek, ülkeyi gezecekler.


Ama 'ülkenin, gazetelerindeki odalar kadar sıcak ve rahat olmadığını, film setleri kadar suni ve parlatılmış olmadığını görürler' diye umuyorum. Bu sürece bakarken, bu konunun toplumda nasıl algılandığı yönünde araştırma kuruluşlarının kamuoyu yoklama çalışmalarına iyi baksınlar, rakamlara iyi baksınlar.

Reklam
Reklam

Çünkü çok ağır sorularla karşılaşacaklar. Keşke bu akil arkadaşlarımızı, Başbakan'ın talimatlarından sonra, bu sorularla nasıl başa çıkacaklarına dair bir formasyona, eğitime tabi tutsalar. Çünkü görünen o ki 7 bölge dolaşıp, vatandaşı bu sürece ikna etmeye katkıda bulunmaya çalışacaklar. Görevleri zor, Allah kolaylık versin.


Akil insanlar doğru bir metot ama bunların görevi, sorumluluğu ne olacak? Kamuoyunu neye ikna edecekler? Bunun netleşmesi gerekiyor. Hülya Koçyiğit'ten, Hülya Avşar'a kadar isimler var. Cüneyt Arkın'ı da eklemeleri lazım. Rahmetli Danyal Topatan da olsaydı o da iyi olurdu.


Bu insanların bu süreçle ilgili mutlaka bir değerlendirmeleri olacak. Meselenin çözümünde kamuoyunun ortak aklı olmalılar. Tamam silahlar susacak, silahlı insanlar geri çekilecek ama bu süreç nasıl olacak. Süreç, sadece silah bırakma ve çekilme değil, bu mesele Türkiye'nin yeniden inşasıdır. Yeni bir Türkiye, yeni bir Ortadoğu'dur. Kokuşmuş rejimin tasfiye edilmesidir.


Başbakan Erdoğan, belirlenen bu isimler ile İstanbul'daki Dolmabahçe Ofisi'nde ilk toplantısını yarın yapacak. Erdoğan'ın akil insanlara çözüm sürecinde Türkiye'nin geldiği noktayı, çözüm sürecinde kendilerinden beklenenleri anlatması ve görüşlerini alması bekleniyor.

Reklam
Reklam

1 aylık bir çalışma süresi içinde Türkiye'nin tüm bölgelerinde çözüm sürecini tanıtıcı, halkı bilgilendirmek ve aydınlatmayı amaçlayan bir çalışma yapacaklar. Türkiye'nin 7 bölgesinde çalışma grupları teşkil edildi. Bunlara bir başkan, bir başkan vekili ve sözcü tayin edildi. 7 bölge için oluşturulan heyetler gittikleri illerde konferanslar düzenleyecek, bire bir görüşmeler yapacak.


Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Akil insanlar heyetine ilişkin "Bu girişimin, toplumsal kanaatin iktidara yansıtılması, iktidarın merak ettiği soruların cevabının bulunması açısından önemli katkıları olacak" dedi. Akil İnsanlar Heyeti'nde Doğu Anadolu Bölgesi üyesi olan Abdurrahman Dilipak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecini "ileriye doğru atılmış doğru bir adım" olarak değerlendirdi.


Çalışmalarda heyetin tecrübesinin yararlı olacağını ifade eden Dilipak, bu tecrübenin yararlı olması halinde diğer ülkelerdeki sorunların çözümü için de model olacağını anlattı. Dilipak, "Türkiye'de barış çok canlı biçimde gündeme gelecek. Türkiye'de nisan ayının barış ayına döneceğini umuyorum.

Reklam
Reklam

Güneydoğu Anadolu en sıcak bölgeydi. Onun hemen arkasından Doğu Anadolu geliyor. Ben de bu bölgede olacağım. Bir barış kültürünün gelişmesi gerekiyor. Toplumun bütün kesimlerini kapsayan bir çaba lazım. Bu girişimin, Türkiye'de barış kültürünün gelişmesi açısından önemli bir katkısı olacak" diye konuştu.


Akil İnsanlar Heyeti'nde İç Anadolu Bölgesi başkanı olan gazeteci Ahmet Taşgetiren, akil insanların hükümetin barış sürecinde oluşturduğu bir yapı olduğunu ifade ederek, bu çerçevede kendisine de görev verildiğini hatırlattı. "Memleketimizin barışa ihtiyacı var" diyen Taşgetiren, bu ülkenin 30 yıldır terör nedeniyle maddi-manevi büyük kayıplar verdiğini söyledi.


Taşgetiren, "Türkiye'nin doğusunun da batısının da barışı teneffüs etmesi her şeyin önündedir. Türkiye kendi iç sancılarını çözebildiği takdirde bölgede çok daha güçlü bir ülke olacaktır. Bu noktada bize de görev düşmüştür. Onu inşallah yapmaya çalışacağız. Barışa katkı noktasında bir rolümüz olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İç Anadolu Bölgesi'ni ve hassasiyetlerini iyi bildiğini, hemen hemen tüm şehirlerine gittiğini belirten Taşgetiren, bölgedeki insanların gönüllerinde barış ümidinin yeşermesine katkılarının olmasını temenni ettiklerini ifade etti.


Akil İnsanlar Heyeti'nde Akdeniz Bölgesi üyesi olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karatepe, de şu görüşleri dile getirdi: "Son yıllarda ülkemizde bize, tarihimize, kültürümüze yaraşmayacak şekilde Kürt topluluğuyla devlet arasında süren bir olumsuzluk söz konusu.


Bu olumsuzluk ülkenin tamamına zarar veriyor. Bu durum herkesi üzüyor. Önümüze bir şans doğmuştur. Bir barış sürecinin önü alınmıştır.


Bu süreçte aklı başında insanların, herkesin hangi taraftan olursa olsun hatta geçmişte mağdur bile olsa artık hesap sormayı, intikam almayı bir tarafa bırakarak, birbirlerinin gönlünü almaya, makul davranmaya ve bu kanın durması için elinden geleni yapmaya vicdani bir mesuliyeti vardır.


Kardeşler arasındaki kırgınlığı ortadan kaldırılması için ben de heyette yer alarak, elimden geleni yapmaya çalışacağım.

Reklam
Reklam

Zaman zaman kızgın hareket eden bütün kardeşlerimizin gönlünü alarak, memleketimizin daha iyiye gitmesi için çocuklarımızın daha müreffeh bir Türkiye'de yaşaması için Türkiye'nin bölgede layık olduğu, hak ettiği gücü kullanması ve uluslararası hakem konumuna yükselmesi için elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz. Sayın Başbakanımıza bu işte bana rol düşebileceğini düşündüğü için çok teşekkür ediyorum."


Çözüm sürecinde oluşturulması öngörülen 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan isimlerden sanatçı Orhan Gencebay, "Ben bir sanatçıyım. Bu duyarlılıkla iyiden, doğrudan, güzelden yana olan bir bakışla yapacağım bir şey varsa yapmaya çalışacağım" dedi.


Orhan Gencebay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve heyet üyeleriyle bir araya geleceklerini hatırlatarak, orada konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olacaklarını söyledi. Böyle bir yere davet edildiğini öğrendiğinde "Tabii ki" dediğini anlatan Gencebay, şöyle devam etti:


"Çünkü ülkemi çok seviyorum. İyi bir vatansever olduğuma inanıyorum. İnsanları seviyorum, barışı seviyorum, herkesin mutlu olmasını istiyorum. Ben bir sanatçıyım. Bu duyarlılıkla iyiden, doğrudan, güzelden yana olan bir bakışla yapacağım bir şey varsa yapmaya çalışacağım. ."

Reklam
Reklam

Hayırlı olacak inşallah. Yarın durumu daha iyi anlayacağız. Herkes ülkenin daha iyi olması için çalışıyor, buna inanıyorum. Burada görev almak da ayrıca bir onur, gururdur. İnşallah her şey iyi olur. Bu temenni ve istekle yarın daha iyi bilgileneceğiz ve devamı gelecek


Akil İnsanlar Heyeti listesinde adı Ege Bölgesinde geçen DİSK/Genel-İş Sendikası Başkanı Erol Ekici ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar'ın akil insanlığı kabul etmediği açıklandı. Akil İnsanlar Heyeti listesinde adı Ege Bölgesinde geçen DİSK/Genel-İş Sendikası Başkanı Erol Ekici’nin akil insanlığı kabul etmediği açıklandı.


DİSK/Genel-İş’ten yapılan açıklamada, Akil İnsanlar listesinde Ekici’nin adı geçtiği belirtilirken, “Listede Genel Başkanımıza Ege Bölgesinde 5. sırada yer verildiği görülmektedir.


Genel Başkanımız, Beşir Atalay tarafından DİSK Genel Başkanı sıfatıyla telefonla aranmış, Genel Başkanımız ise Atalay’a DİSK Genel Başkanlığı’ndan ayrıldığını söyleyerek kendisinin DİSK Genel Merkezi’ne yönlendirmiştir” denildi. Açıklamada, bu nedenle Ekici’nin Akil İnsanlar listesinde yer almadığı duyuruldu.


Akil İnsanlar Heyeti’nde ismi Ege Bölgesi listesinde yer alan TBB Başkanı Coşar, “TBB yönetimi ile teklif geldikten sonra görüştüm ve TBB olarak bu süreçte yer almayacağımızı bildirdim” dedi.


Konuya ilişkin ANKA’nın sorularını yanıtlayan TBB Başkanı Coşar, heyette yer alması konusunda kendisine teklif geldiğini belirterek, “Böyle bir teklif geldikten sonra Barolar Birliği yönetimi ile konuyu görüştüm, TBB olarak süreçte yer almayacağımızı bildirdim” dedi.


Edinilen bilgilere göre Akil İnsanlar Heyeti toplam 63 kişiden oluşuyor. Meseleye dair birikimi bulunan ve toplumun çeşitli kesimlerinin itibarını kazanmış olan yazar, sanatçı, akademisyen ve STK temsilcilerinden müteşekkil akil insanlar heyetinin dokuzar kişilik gruplar halinde 7 bölgede faaliyet göstermesi planlanıyor.


63 kişilik akil insanlar heyetinde, Ege Bölgesi listesinde yer alan TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar'ın heyette yer almayı kabul etmemesinin ardından Hasan Karakaya listeye eklendi. Başbakanlık tarafından açıklanan akil insanlar heyeti listesinde İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Celalettin Can'ın soyadının sehven "Taş" olarak yazıldığı belirtildi.


Ayrıca, akil insanlar heyetinde ismi Ege Bölgesi listesinde yer alan TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar'ın mazeret bildirerek toplantıya katılamayacağını beyan ettiği kaydedilirken, Coşar'dan boşalan akil insanlar listesine Hasan Karakaya eklendi. Akil insanlar heyeti listesinde adı Ege Bölgesinde geçen DİSK/Genel-İş Sendikası Başkanı Erol Ekici'nin da akil insanlar listesine katılmayı kabul etmediğini açıklamasına rağmen Ekici'nin isminin halen listede yer alması dikkat çekti.