"Ben CHP ile ilgili şöyle bir benzetme kullanıyorum. Elimizdeki su miktarı aynı, bunu içine doldurduğumuz kap aynı, bu kaba uyguladığımız ısının miktarı aynı, tabi hava basıncı da aynı... şimdi bu durumda birinci seferde su kaynamamışsa, ikinci veya üçüncü seferde suyun kaynayabileceğini ummak,biraz akıl dışı bir beklenti olur." dedi.
ANAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü ibrahim uslu, "Paralel örgüte üst üste davalar açılacak ve dağılma hızlanacak. %47-49 bandında olan iktidar için 2015 seçimleri kolay geçebilir" iddiasında bulundu.
ANAR'ın başındaki isim, Sabah gazetesinden İsa Tatlıcan'a 2015'e dair öngörülerini açıkladı.
EKONOMİ DIŞINDA RİSK YOK
SAYIN Davutoğlu Başbakan olduktan sonra yaptığımız çalışmalarda kamuoyu desteğini %47-49 arasında bulduk. Dolayısıyla aslında siyasal dengelerin 2011 genel seçimlerindeki yerinde durduğunu söyleyebiliriz.
Ak Parti'nin 2011 oy oranı olan %49,8'den Gülen Cemaati mensuplarını düştüğünüzde zaten bu rakamlara ulaşıyorsunuz. Özetle Gülenciler dışında 2011'de AK Parti'ye oy veren seçmenlerin desteği halen devam ediyor.
Geri kalan sürede bu tabloyu ciddi biçimde değiştirebilecek tek faktör ekonomi olabilir. Dolayısıyla Hükümet ekonomik dengeleri eğer bugünkü düzeyinde tutabilirse, başka bir riski olmayacaktır.
PARALEL YAPILANMA
Şu an görünen, bu yapının mensupları açısından 2015'in oldukça zor geçecek.
Casusluk, vatana ihanet, silahlı terör örgütü vs. gibi çok ağır suçların işlenmiş olduğu şüphesiyle yürütülen çok sayıdaki savcılık soruşturmaları, belirli bir süreç içerisinde davaya dönüşecektir.
Ben Paralel Yapı mensup ve sempatizanlarının bir süre sonra 2015'i hafızalarından çıkarmak isteyeceklerini düşünüyorum.
YENİ KURULAN PARTİLER
Yeni kurulan partiler aslında seçmenin bir arayış olduğu varsayımından hareket ediyor. Yani seçmen mevcut partilerden bıkmış ve bir arayış içinde, eğer birileri bu beklentileri karşılayacak bir parti kurabilirse başarı elde edecektir diye düşünüyorlar.
Oysa burada dayanılan temel varsayım yanlış. Yani açıkçası seçmen yeni bir parti arayışı içerisinde değil. 2002 yılındaki genel seçimler öncesinde Meclis'te zaten 7 tane parti vardı. Bunları önce ikiye düşüren de, daha sonra 3'e ve 4'e çıkaran da yine aziz milletimiz oldu.
Seçmen 2007 yılında şekillendirdiği Meclis kompozisyonunu 2011'de de muhafaza etti. Şu an görünen aynı tablonun 2015 seçimlerinden sonra da devam edeceği...
CHP'NİN DURUMU
Böyle bir beklenti içinde olmamız için elimizde hiçbir veri yok. Ben CHP ile ilgili şöyle bir benzetme kullanıyorum. Elimizdeki su miktarı aynı, bunu içine doldurduğumuz kap aynı, bu kaba uyguladığımız ısının miktarı aynı, tabi hava basıncı da aynı..
Şimdi bu durumda birinci seferde su kaynamamışsa, ikinci veya üçüncü seferde suyun kaynayabileceğini ummak,biraz akıl dışı bir beklenti olur. 2011'den bu yana CHP hemen hemen aynı.
Sadece bazı isimlerin değişmiş olması, CHP'yi "yeni" yapmaz. "6 ok"a dayalı ideolojik formasyonun ürettiği oy miktarı artık herkesin malumu. Suyun bu kez kaynayabilmesi veya CHP'nin oyunu arttırabilmesi için "İdeolojik" formasyonunu dönüştürmesi lazım.