İşte Balyoz’un kare ası!

‘Balyoz Darbe Planı’nın iddianamesiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Soruşturması önceki gün tamamlanan ‘Balyoz Darbe Planı’nın iddianamesiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan 968 sayfalık iddianamede 2’si tutuklu 196 şüpheli yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar tarafından hazırlanan 968 sayfalık iddianameyi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi incelemeye başladı. Mahkeme Başkanı Zafer Başkurt ile üye hakimler Davut Bedir, Ali Efendi Peksak tarafından incelenmeye başlanan iddianamede emekli Orgeneral Çetin Doğan bir numaralı şüpheli olarak yer alıyor. Emekli Orgeneral Özden Örnek 2 numaralı, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına 3 numaralı ve emekli Orgeneral Ergin Saygun ise 4 numaralı şüpheli olarak iddianamede bulunuyor.

Reklam
Reklam

Eksik teşebbüs...

Müştekisi olmayan iddianamede Albay Cengiz Köylü ile emekli Albay Kubilay Aktaş tutuklu şüpheli olarak yer alıyor. 183 ek delil klasörünün yer aldığı iddianamede şüpheliler suç tarihi itibariyle eski TCK’nın 147. maddesiyle suçlanıyor. “Türkiye Cumhuriyet yürütme organını cebren ıskat ve vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek” suçunu kapsayan bu maddede şüpheliler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını öngörüyor. Ancak savcılar “eksik teşebbüsü” düzenleyen 61. madde gereğince şüphelilerin cezasında indirim yapılmasını istedi. Bu durumda 196 şüphelinin 15 yıldan 20 yıla hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Çiçek de iddianamede

Kamuoyunda ‘ıslak imza’ olarak bilinen, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” adlı belgede imzası olduğu iddia edilen Kurmay Albay Dursun Çiçek de Balyoz’un şüphelileri arasına girdi. Çiçek, geçtiğimiz günlerde çıktığı duruşmada imzasını özellikle değiştirdiğini iddia etmiş ve “İmza özürlüyüm” demişti.

46 kişiye takipsizlik

Savcılık soruşturma sürecinde adı geçen 46 şüpheli hakkında da dava açılmasına gerek görmedi. Bu şüpheliler hakkında “takipsizlik” kararı verildi. Öte yandan ifadesi alınamayan kişilerle ilgili soruşturmanın da halen devam ettiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Mahkeme Başkanı ünlü davalara baktı

“Balyoz harekat planı” iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamenin gönderildiği İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt, kamuoyunda uzun süre konuşulan bir çok ünlü davaya başkanlık yaptı. Bu davalar arasında 15-20 Kasım 2003’te El Kaide Terör Örgütü tarafından İstanbul’da gerçekleştirilen bombalama eylemlerinin davası, uyuşturucu kaçakçısı olduğu iddiasıyla hakkında “Son Tango” operasyonu ile dava açılan Urfi Çetinkaya ve Kürşat Yılmaz ile sanatçı İbrahim Tatlıses ve Tuğba Özay’ında bulunduğu “Toprak operasyonu” var. Bir çok ünlü davaya bakan Zafer Başkurt’un adı, Ergenekon soruşturmasının son dalga operasyonuna gündeme gelmişti. Başkurt’un Adalet eski Başkanı Seyfi Oktay’ın aracılığıyla HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile Yargıtay üyeliği için Ankara Dedeman Otel’de görüştüğü ortaya çıkmıştı. Balyoz soruşturmasında Başkurt, 20 muvazzaf şüphelinin tutuksuz yargılanmaları istemiyle karşı oy kullanmıştı.(Vatan)