İşte dünyanın ilkleri

Günümüzde gelişmiş versiyonlarını kullandığımız ürünlerin ilklerini gördünüz mü?


1975 yılının Aralık ayında, Kodak mühendislerinden Steve Sasson, yıllar sonra fotoğrafçılıkta devrim yaratacak bir şey icat etti: Dünyanın ilk dijital kamerası. İcat bir tost makinası büyüklüğündeydi, sadece siyah beyaz çekim yapabiliyordu ve fotoğrafları içindeki kasete kaydetmesi 23 saniye sürüyordu.


California’nın San Luis Obispo kentindeki Motel Inn, dünyanın ilk moteli. 1925’te Los Angeles’lı mimar Arthur Heineman tarafından inşa edildi. Heineman aynı zamanda motor otel anlamına gelen “motel” kelimesinin de mucidi. Motel Inn, bugün hala hizmet veriyor.

Reklam
Reklam

23 yaşındaki tasarımcı Alex Steinweiss Columbia Records için ilk albüm kapağını icat etmeden önce albümler düz kahverengi ambalajlarda satılıyordu. “Smash Song Hits by Rodgers and Hart” dünyanın ilk albüm kapağı.


Bin yıldan fazla süre önce, 1007’de, Japon meclisi üyesi bir bayan dünyanın ilk romanı sayılan esere imza attı. Romantik şiirlerle dolu olan, 75 yıllık bir zaman dilimi ve 350’den fazla karakter içeren “Tale of Genji”, bir imparatorun oğlunun aşk arayışını ve bu yolda karşılaştığı kadınları konu ediyor.


Dünyanın ilk internet sunucusu ve internet sitesi, Cern’deki bir NeXT bilgisayarda Tim Berners-Lee tarafından çalıştırıldı.


İlk motorsiklet, Alman mucitler Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach tarafından, 1885’te Stuttgart’ta yaratıldı. Mucitlerinin bu icada “motorsiklet araba” ismini vermelerine aldanmayın. “Motorsiklet araba” motorize edilmiş bisikletten başka bir şey değildi! Bu icat aynı zamanda dünyanın ilk petrolle çalışan taşıtı.


1895 yılında Wurburg Üniversitesi profesörü Wilhelm Conrad Röntgen, deney yaparken duvarda herhangi bir lamba tarafından oluşturulamayacak bir parlaklık keşfetti ve bu ışığa X-ray(X ışını) adını verdi. Sonraları, bu ışınla duvar arasındaki cisimlerin, duvarda gölgeler ve şekiller oluşturduğunu fark etti. Karısının elini bir fotoğraf levhasının üzerine koyup X-ray ‘le dünyanın ilk röntgenini çeken Röntgen, bu icadıyla Nobel Ödülü kazandı.

Reklam
Reklam

Dünyanın ilk bilgisayar faresi 1964’te Douglas Engelbart tarafından icat edildi. Dikey yerleştirilen 2 çarktan oluşan fare ergonomikti, tuşları çok iyi yerleştirilmişti ve tahtadan yapılmıştı.


Benzersiz mimarisi ve ağırlığa dayanıklı iskeleti dolayısıyla dünyanın ilk gökdeleni sayılan Home Insurance Building, 1885’te Chicago’da inşa edildi. 10 katlıydı ve 42 metre yüksekliğindeydi.


1938’de General Motors’un tasarımcısı Harley Earl tarafında dizayn edilen Buick Y-Job, birçokları tarafından ilk tasarım arabası olarak kabul ediliyor. 1950’lere kadar kullanılan araba, makine gücü ile çalışan gizli farlara, ateşli silah görünümüne, kaplama tamponlara ve çıkıntısız kapı kollarına sahipti.


64MB’a kadar artırılabilen 32MB’lık hafizasıyla Eiger Labs MPMan, dünyanın ilk MP3 çaları. Boyutları 91x70x16.5mm.


1913 yılında, Arthur Wynne, dönemin en ünlü gazetelerinden New York World’ün 8 sayfalık haftalık bilmece ekini tasarlıyordu. Yılbaşı sayısı için “word-cross” adını verdiğini bulmacayı ilk defa çıkardığında, bunun sonradan nasıl bir çılgınlığa dönüşeceği hakkında hiçbir fikri yoktu.

Reklam
Reklam

1971 yılının Kasım ayında Intel firması mühendisleri Federico Faggin, Ted Hoff ve Stan Mazor, dünyanın ilk mikro işlemcisini tanıttı. Bu buluşla birlikte, bilgisayarların boyutlarının büyük olmasına neden olan bütün işlemler, küçük bir çipin içine sıkıştırılmış oldu.


Dünyanın ilk dergisi olan The Gentelmen’s Magazine (Erkeklerin Dergisi), 1731’de Londra’da basılmaya başladı. Derginin editörü Edward Cave, “magazine” (dergi) kelimesini ilk kez kullanarak literatüre kattı. Dergi 1907 eylülüne kadar basılmaya devam etti.


Kimya ve optik alanlarında yıllardır süregelen gelişmeler, dünyanın ilk fotoğrafına imkan tanıdı. 1826’da Fransız bilim adamı Joseph Nicéphore Niépce, evinin penceresinden görünen manzarayı içeren bu fotoğrafı karanlık odada, katranla kaplanmış bir levhayla, saatlerce