Bakanlıklar kuruldu, kamu kuruluşları oluşturuldu...
Devlet mekanizmaları oluşturuldu, şeriata göre yaşam tarzı 300 bin Rakka'lıya empoze edildi. İşte IŞİD altında yaşam ve bilinmeyenleri...
IŞİD, Ocak ayında tamamen ele geçirdiği Suriye'nin Rakka kentini kurduğu İslam Devleti'nin başkenti yaptı.
Irak Şam İslam Devleti ilk ortaya çıktığında kimse örgütün adında yer alan ifadenin gerçeğe dönüşebileceğini tahmin etmiyordu. Ama IŞİD, ana hedefi olan 'devletleşmeyi' kurduğu sözde halifelik ile hayata geçirdi. Ebu Bekir Bağdadi'nin liderliğinde kurulan şeriat devletinin başkenti ise tamamı IŞİD tarafından kontrol edilen Suriye'nin Rakka kenti oldu.
Rakka'da IŞİD kendi polis teşkilatını, bakanlıklarını, mahkemelerini kurdu ve 'şeriata göre yaşam' Rakka'da yaşayan 300 bin Suriyeli'ye empoze edildi. Peki Esad'ın kontrolünden önce ÖSO'ya sonra da IŞİD'in eline geçen kentte neler değişti?
'DEVLET' KURUMLARI
Şeriat polisleri: IŞİD yönetiminin en önemli simgelerinden biri polis teşkilatı. Erkekleri erkek polisler (Hisbih), kadınları kadın polisler (Hansa) denetliyor. Polis araçları ise Irak'ın askeri depolarından çalınan Amerikan malı gıcır gıcır otomobiller.
Elektrik ve su bakanlıkları...
- IŞİD, gerçek bir devlet kurduğunu dünyaya ispat için normal bir yönetimin tüm gereklerini yerine getirdi. Bakanlıklar, 'Emirlik' adı altında faaliyete geçti. Elektrik Emiri (Sudanlı), Su Emiri (Ürdünlü), Sağlık Emiri (Mısırlı) gibi çeşitli ülkelerden militanlar bakan atandı.
- Esad rejiminin finans bakanlığı ofisi, şeriat mahkemesi olarak hizmete girdi. Ayrıca kişiler arası küçük problemlerin çözümü için İslami Ombudsman teşkilatı oluşturuldu.
- Esad rejiminde faaliyette olan bankanın binası Vergi Bakanlığı yapıldı. Tüm işyeri sahiplerinden elektrik, su ve güvenlik için 1500 Suriye lirası vergi alınmasına karar verildi. Ayrıca 400 lira telefon vergisi getirildi.
- Kentin nüfusunun yüzde 5-10'u IŞİD'den önce Hristiyan'dı. Şimdi ise Rakka'daki Hristiyanlar Türkiye ve Ürdün'e sığındı. Geride bıraktıkları 3 kilise ise Propaganda Bakanlığı gibi faaliyet gösteriyor.
GÜNLÜK HAYAT
İçki, sigara, nargile yasak - Rakka'nın simgesi, saat kulesinin tepesindeki ellerinde meşale tutan bir kadın ve erkek heykeliydi. IŞİD ilk iş olarak heykellerin kafasını kesti.
- Şehrin en ünlü parkı Na'eem (Cennet) artık gençlerin spor yaptığı bir yer değil, IŞİD'in orada her hafta kamuya açık el ve baş kesme törenleri yapıyor. Çitlerinde kesik başlar asılı. Şehirde cesetler, kesik başlar görmek artık sıradan.
- İnternet çok kısıtlı. IŞİD'in kontrolünde internet kafeler bulunuyor.
- IŞİD alkol, sigara ve nargileyi yasakladı. Birçok kafe kapandı.
- Rakkalı bir ailenin ortalama aylık geliri 12 bin Suriye lirası yani 60 dolar. Ekmek Esad zamanında 15 liraydı, şimdi ise 150 lira. Patatesin kilosu 15 liradan 75 liraya fırlamış. Tüp en büyük sıkıntılardan biri. Daha önce 400-600 lirayken şimdi 10 bin liraya çıktı.
EĞİTİM
Allah'ın yasaları öğretiliyor - Okullarda müfredat tamamen değişti. Tarih, müzik, resim, spor, sosyoloji, felsefe gibi dersler kaldırıldı. Ders kitaplarındaki anavatan, Suriye gibi kelimeler İslam Devleti ifadesiyle değiştirildi.
Günde 2 saat kız erkek ayrı eğitim veriliyor.
Fen derslerinde Darwin yok, fizik ve kimya yasaları Allah'ın yasaları olarak öğretiliyor.
Daha önce öğretmenlik yapanlar önce IŞİD'in 'hocaları' tarafından eğitildi ve sınava tabi tutuldu. Sınavı geçenler öğretmen oldu.
KADINLAR
Renkli ayakkabı yasak, çarşaf şart IŞİD iktidarı en çok kadınların hayatını değiştirdi. Daha önce çalışan, araba kullanan, başı açık dolaşan kadınlar için bunların hiçbiri artık mümkün değil.
Yanlarında bir erkek olmadan evden çıkmaları istenmiyor. Uzun bir yolculuk yapacaklarsa bunun için mutlaka IŞİD polisinden izin almak zorundalar.
Kara çarşaf kesin bir şart. Otobüsler durdurulup örtü kontrolü yapılıyor.
Renkli ayakkabı giyilmesi yasak, sadece kapalı, siyah ayakkabıya izin var.
Eğer bir kadın bir IŞİD militanıyla evlenmek istiyorsa bunu göstermenin yolunu da örgüt şöyle belirledi: Evliliği isteyen kadın, siyah çarşafının altına gözlerinin üzerinden görülecek şekilde beyaz bir tülbent takıyor. Bu 'evlenmek istiyorum' anlamına geliyor.
Kadınlara özel otobüs Şoför erkek ama kadınlarla temas kurmamaları için muavinliğini de karısı yapıyor.
Kadınların kıyafet denetimini Hansa Tugayı isimli silahlı kadın polisler yapıyor. Çoğu Çeçen olan bu kadınların çok sert oldukları belirtiliyor.