İşte Işıkara'ya göre deprem için riskli tarihler

TEKİRDAĞ (İHA) - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü eski Müdürü ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, son dönemde özellikle Marmara Denizi'nde meydana gelen depremlerin normal karşılanması gerektiğini belirterek, "2010 ile 2014 deprem açısından en riskli süreç olarak gözüküyor" dedi.

"Deprem Dede" lakaplı Ahmet Mete Işıkara, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında Tekirdağ'a geldi. Tekirdağ Ticaret Odasın'da imamlar ile bir araya gelen deprem uzmanı Işıkara son dönemdeki Marmara Denizi depremlerini değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Depremler normal karşılanması gerektiğini ifade eden Ahmet Mete Işıkara, "Marmara Denizi'ndeki son dönemdeki depremler benim için olağan depremler. Olmaya da devam edecektir. Ama Marmara'da potansiyel bir deprem tehlikesi vardır. Bunu 13 Kasım 1999'dan beri telaffuz eden benim. Kendi olasılık hesabıma göre ki buna olasılık modeli diyorum. 2010 ile 2014 en riskli süreç olarak gözüküyor. Bu Marmara'da ki potansiyel deprem tehlikesi açısından ama olasılık yani olmama olasılığı da var. Ama yaptığım hesaplara göre 2010 ila 2014 en yüksek olasılığın o zaman çerçevesi olduğunu gösteriyor" dedi.

İstanbul'u bekleyen iki deprem tehlikesi olduğunu belirten Işıkara, Gemlik'te tehlikeli bir kümeleşmenin olduğunu ancak İstanbul için asıl tehlikenin Adalar'da meydana gelebilecek bir deprem olduğunu söyledi. Işıkara, "Türkiye'de nereye gidersen git, bir deprem üreten odakla baş başa yaşıyorsun. 1999 depreminin olduğu Gölcük ve İzmit Körfezi küçük küçük depremlerin kümeleştiği bir yer. Hatta halk arasında 'nefes alıyor işte büyük deprem gelmeyecek' diye bir söz vardır. Halbuki 1999 depremi o küçük küçük depremlerin kümeleştiği yerde oldu. Benzer kümeleşme Gemlik'te de var. Gemlik'te deprem olursa 17 Ağustos'u İstanbul nasıl hissettiyse Gemlik'te olacak depremi de o şekilde hissedecektir. Aynı şekilde Tekirdağ'da da ve Marmara'nın etrafındaki yerleşim yerleri de etkilenecektir. Diğer deprem beklentisi de Adaların diğer tarafında beklenen bir yerdir. Tabi ondan İstanbul çok etkilenecek. Özellikle kıyı şeridi yani Avrupa yakasındaki kıyı şeridi çok fazla etkilenecek. Dolayısıyla böyle iki tane deprem yeri var İstanbul için ama Marmara'nın etrafındaki çevre iller de bu depremi hissedecektir. Eğer kötü bir yapılaşmaysa işte Avcılar'daki benzer olaylar Trakya etrafındaki yerleşim yerlerinde de olabilir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam