İşte kenelerden korunmanın püf noktaları

ANTALYA (İHA) - Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünün işbirliği ile kene vakalarından korunma konusunda hazırladıkları broşürler vatandaşları uyardı.

Son yıllarda herkesin kabusu olan Kırım Kongo Kanamalı Hastalığını önlemek ve vatandaşları bilinçlendirmek için kenelerden nasıl korunular, kene ısırdığı zaman ne yapılır konularını içeren broşürler hazırlanarak vatandaşlara dağıtıldı.

KENELERDEN KORUNMANIN PÜF NOKTALARI

Reklam
Reklam

Broşürlerde yer alan bilgilere göre, kenelerin çok yoğun olabileceği ormanlık alanlardan veya gür otların bulunduğu alanlardan uzak durulmalı, bu gibi yerlerde çıplak ayakla dolaşılmamalıdır. Bu alanlarında pantolon paçaları çoraplar içerisine sokulmalı, açık renkte elbiseler giyilmeli ve kısa aralıklarla vücudumuzda kene bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Sivrisinek kovucu bir çok ilaç uygun kullanıldıklarında keneleri vücuttan en az 1-2 saat uzak tutmaktadır. Evlerin çevresinde bulunan hayvan barınaklarındaki çatlaklar tamir edilmeli ve badana yapılmalıdır. Evcil hayvanlar üzerinde kene kontrolü düzenli yapılmalı, eğer tespit edildiyse, veteriner kontrolünde çıkarılmalı ve kene kovucular kullanılmalıdır. Bahçede bulunan çimler düzenli olarak biçilmelidir.

KENE ISIRDIĞINDA NE YAPILMALI

Büyükşehir Belediyesi ve Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünün işbirliği yaparak hazırladığı broşürlerde kene ısırdığı zaman vatandaşların ne yapması gerektiği konusunda şu bilgilere yer veriliyor:

Reklam
Reklam

"Kene ısırdığı zaman kesinlikle elle koparılmamalı. Kenenin üzerine alkol, benzin, sabun ve benzeri maddeler dökülmemeli, çünkü bu kimyasal maddeler kenenin kusmasına neden olabilir, bu durum ise daha fazla virüsün ısırılan yerden vücuda girmesine neden olur. Keneyi bir pensle deriye yapıştığı yerden, baş kısmından tutup, sadece sağa ve sola oynatılarak, çivi çıkartır gibi çıkartılmalıdır. Kene ısırmasından sonra 10. gününe kadar ortaya çıkan ani yükselen ateş, yorgunluk, baş ve kas ağrısı, bulantı, ishal, ciltte kızarıklık ve kanamalar gibi şikayetler varsa mutlaka en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Özellikle yaşlılar ve çocuklar, daha dikkatli olmaları ve kene ısırmalarını mutlaka gecikmeden bildirmeleri konusunda uyarılmalıdır. Vatandaşlarımızın kene konusunda panik yapmamalıdır, çünkü bu hastalık sadece bizim ülkede görülen bir hastalık değildir. Bir çok Avrupa, Asya ve Afrika ülkesinde de bu hastalık görülmektedir"