İşte Marmara'nın dibindeki rasathaneler

Fayın kırılması beklenen noktalarına yerleştirilecek yeni rasathanelerle 1'in altındaki depremler bile tespit edilebilecek ve bilgiler anında Kandilli Rasathanesi'ne aktarılacak.

Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında pazar akşamı meydana gelen sarsıntı deprem tartışmalarını yeniden gündemin ilk sırasına taşıdı.

4.4 büyüklüğündeki sarsıntıyla birlikte Marmara'daki büyük depremin ne zaman gerçekleşeceği en çok merak edilen soruydu. Depremlerin özelliklerini tespit etmek için Marmara Denizi'nin dibine 4 yeni rasathane daha kuruluyor.

Denizdibi rasathaneleri için faya en yakın yerler seçildi. Rasathanelerin kurulacağı yerler fayın kırılması beklenen ve deprem üretmesi tahmin edilen noktalar.

Reklam
Reklam

Sismik Veri İletim Platformu (SVİP) projesi kapsamında kurulacak rasathanelerle büyüklüğü 1'in altındaki depremler bile tespit edilebilecek. İki ay içinde kurulması planlanan 4 yeni rasathaneyle faydan en kısa sürede bilgi alınacak.

Denizdibine konulacak cihazların yerleştirilmesinde yaşanan en büyük sorunlar arasında atış yapılan askeri alanlar, boru hatları ve fiber kablolar bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel, "Problemler yaşandı, sensörlerin bazıları çamurlu yerlere denk geldi" dedi.

Fiberoptik kablolarla karadaki istasyona iletilen sensörlerden elde edilen veriler, uydu kanalıyla Kandilli Rasathanesi'ne aktarılıyor.

Çınarcık açıklarına kurulan rasathane balıkçı ağlarından zarar görse de veri göndermeye devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Mustafa Erdik, deniz dibine yerleştirilen cihazların balıkçı çapalarına takılarak kırıldığını açıklamıştı. Mevcut rasathane Çınarcık'ın 20 km kuzeyinde bulunuyor.

Reklam
Reklam

Denizdibine kurulacak rasathanelerin yerlerine Denizcilik Müsteşarlığı onay veriyor.

Anahtar Kelimeler: