İşte merakla beklenen taşerona kadro şartları

Taşeron işçiler 'Taşerona kadro şartları nelerdir?' sorusuna yanıt arıyordu. Hükümet taşeron konusunda düzenlemeleri yaptı. Bu düzenlemelerle taşerona kadro şartları da belirlenmiş oldu.

Türkiye'nin en büyük sorunlardan biri haline gelen taşeron işçiler konusunda 1 Kasım Genel Seçimleri'nin ardından adımlar atılmaya başlandı. Tüm partilerin seçim beyannamesinde yer alan taşeron konusunda, hükümet çalışmalarını başlattı. Taşeron konusunda müjdeyi Başbakan Ahmet Davutoğlu verirken, bu pozisyonda çalışan işçiler taşeron kadro şartlarını merak ediyor. Taşeron işçiler, kadroya alımlarda hangi kriterlerin göz önünde bulunacağını öğrenmek istiyor. Geride kalan sürede sadece asıl işi yapan taşeronların kadroya alınacağı iddia ediliyordu. Şimdi gözler 200 bin taşeron işçinin hangi kriterlere göre belirleneceğinde...

Reklam
Reklam

Taşeron işçiler ve taşeron kadro şartları konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan açıklamalarda bulundu Yine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da taşeron konusuna değindi. Başbakan Davutoğlu açıklamasında asıl iş ve yardımcı işlerde çalışanları kadroya alacaklarını ifade etti. Kurtulmuş ise Bakanlar Kurulu ve ilgili bakanların taşeron konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Taşeron işçiler konusunda son açıklama ise Lütfi Elvan'dan geldi. Elvan, "Taşeronların kamuda istihdam edilmesine yönelik çalışmalarımızı aslında kabaca tamamladık. Maliye Bakanlığımız bu çalışmaları yürüttü, kanun tasarı taslağını tamamladı. Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bunu konuştuk.... Önümüzdeki günlerde de bunu netleştireceğiz" dedi. Taşeron işçiler konusunda adil olacaklarını ifade eden Elvan, Elvan, "Taşeronların bir kısmına kadro verilecek, bir kısmına verilmeyecek. Ciddi şikayetler ortaya çıkabilir." şeklinde eleştiriler getirilebileceğinin anımsatılması üzerine de "Yaklaşımımız adil, insanları kucaklayan, sorunlarını çözen bir yaklaşım olacak. Biz hiçbir zaman vatandaşımızı mağdur etmedik, yanında olduk. O çerçevede bir çalışma yapıldı, çalışmaya son noktayı koymadan da burada bir açıklama yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

ÖNCELİK ASIL İŞİ YAPANLARDA

Taşeron kadro şartlarına göre kadroya alımlarda öncelik asıl işi yapanlara verilecek. Aslında 2014 yılında adımları atılan bu çalışmada hangi işin asıl, hangi işin değil olduğunun belirlenmesi sürecine gelinmişti. Bugün geldiğimiz noktada bakıldığında asıl iş kavramı kurumun yapısına ve yapılan işe göre değişebiliyor. Örneğin belediyelerde zabıtalar asıl iş kapsamında yer alıyor. Yine belediyelerde çevre düzenlemesi yapanlar asıl iş grubunda yer alırken, üniversitelerde bu iş asıl iş kapsamında yer almayacak. Böylece taşeron işçilerin kadroya geçirilmesinde daha hakça bir dağıtım yapılmaya çalışılacak.

SEÇİM ÖNCESİNDE BAŞLAYANLAR KADROYA ALINACAK

Hem 7 Haziran seçimlerinde, hem de 1 Kasım'da gerçekleştirilen erken seçimlerde siyasi partilerin en çok üzerinde durdukları konulardan biri olan taşeron işçiler konusunda adımlar atıldı atılmasına ancak hükümet, kadroya alımlarda hileleri önlemek için de ince eleyip sık dokuyor. Bu anlamda 1 Kasım seçimleri sonrasında kadroya geçirilen taşeronlara kadro verilemeyecek. Taşeron işçi konusunda çalışmaların başlamasından sonra özellikle taşra belediyelerinde taşeron işçi sayısında artışlar yaşanmaya başladı. Bu nedenle kadroya geçeceklerin seçimlerden önce çalışıyor olması gerekecek.

Reklam
Reklam