Finans Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan "Strateji Raporu" raporu yayınlandı.
Anayasa Mahkemesi’nden sarı kart - AKP için şanslı kurtuluş başlığıyla hazırlanan raporda piyasalara ilişkin yeni stratejide şu tespitlere yer verildi:
"Anayasa Mahkemesi, iktidar partisi AKP’nin kapatılması yönündeki talebi reddetti ancak partiye "ciddi bir uyarı"da bulundu. Siyasi ve ekonomik istikrar ile Türkiye’nin reform momentumu öğeleri göz önüne alındığında, orta yol (6-5) "uzlaşma" kararının, piyasalar açısından en iyi sonuç olduğu görüşündeyiz.
- AKP’nin kapatılması sonrasında, siyasi bir kaos ortamı oluşabilir ve ekonomik ve siyasi reformlara ilişkin soru işaretleri ortaya çıkabilirdi.
Bu belirsizlik ortamında, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin tehlikeye girerek, ekonominin bundan olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilecekti. Şimdi tüm gözler, Başbakan Erdoğan önderliğinde AKP’nin, Türkiye’nin dini odaklı bir topluma dönüşmesinden endişe duyan laik kesime yönelik uzlaşmacı bir tavır alıp almayacağında olacak. Erdoğan’ın dava sonucuna ilişkin kazandığı zaferin, laik muhalifleri ile olan çatışmalarına son vermeyeceğini düşünmekle birlikte, gösterilen bu sarı kart ile birlikte cezalandırılan AKP’nin kısa-orta vadede daha ılımlı bir politika izleyebileceğini düşünüyoruz.
- Bundan sonra dikkatler aynı zamanda, yeniden iktidara seçilmesinin ardından agresif reform sürecinden uzaklaşmakla eleştirilen AKP’nin, yavaşlayan büyüme ortamında ekonomik ve siyasi reformları hayata geçirmek için daha çok çaba gösterip göstermeyeceğine de odaklanacaktır. 3. çeyrek 2008 sonu itibariyle IMF ile ihtiyati stand by anlaşması imzalanması ve AB üyelik görüşmelerine taze kan sağlayabilecek Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin Eylül ayında yeniden başlaması, yılın geri kalanında Türkiye piyasalarına ek destek sağlayabilecek unsurlar olabilir.
- Siyasi istikrar çapasına geri dönüş ile birlikte, siyasi riskler altında muhafazakar şekilde oluşturduğumuz makroekonomik senaryomuzu revize ettik.
- Siyasi istikrarın yeniden sağlanması ile birlikte 2009 yılından sonra ekonomik büyüme daha belirgin hız kazanabilir. Bu nedenle 2009 için GSYİH büyüme tahminimizi önemli bir artış ile yüzde 4,5’ten yüzde 5,5’e yükselttik, 2008 için büyüme tahminimizi ise daha ılımlı bir revizyon ile yüzde 3,2’den yüzde 3,7’ye çektik.
- Yeni faiz artırımları beklememekle birlikte, 1Ç09’un sonuna kadar faiz indirimi de beklemiyoruz.
- Hükümetin Türkiye ekonomisi üzerinde ciddi yük oluşturan cari açıktaki genişlemeye ilişkin attığı son adımların bu kırılganlığı azaltmakta hızlı bir çözüm sağlaması pek mümkün görünmemektedir.
- Portföy yatırımlarındaki artışın olası katkısı ile birlikte doğrudan yabancı yatırımlar ve uzun vadeli kredilerin devam eden desteği YTL’yi iç ve dış şoklara karşı korumaya devam edebilir.
-Kapatma davasıyla ilgili karar, uzun süredir devam eden siyasi belirsizliği azaltarak Türk finansal aktifleri üzerindeki siyasi risk priminde düşüşün önünü açmıştır. Dolar cinsi nakit akımı bazlı değerlemelerimizde, siyasi krizin zirveye çıktığı dönemde yüzde 14,5 olarak belirlediğimiz özsermaye maliyeti oranını yüzde 13,0’e düşürdük. Makroekonomik tahminlerde yaptığımız revizyonlarla birlikte, 12 aylık İMKB-100 endeks hedefimiz 48.250’den 55.000 seviyesine yükseldi.
- Hisse seçim listemizin portföy betasını artırarak daha dengeli bir portföy oluştırmak amacıyla, Enka İnşaat, Alarko Holding, Anadolu Efes ve Doğan Holding’i başlıca önerdiğimiz hisseler arasından çıkarırken, Halkbank, Koç Holding, Asya Bank ve Hürriyet’i dahil ettik. Tüpraş, Tofaş, Şişe Cam ve Bagfaş’ı ise yine başlıca önerdiğimiz hisseler arasında koruyoruz.
- Uzun süredir devam eden siyasi belirsizliğin piyasaları mutlu edecek şekilde ortadan kalkmış olması, piyasalarda 4 haftadır devam eden ralliye taze kan sağlayacaktır. Bununla birlikte, olumlu kararın geniş çapta fiyatlanmış olması nedeniyle bir veya iki gün süreli güçlü bir piyasadan sonra bir miktar kar satışları bekleyebiliriz.
- Piyasalardaki bayram havasının yatışması ile birlikte, gelecek birkaç hafta içinde dikkatler, piyasalardaki alışılmış sorunlar arasında gösterilen küresel piyasaların genel durumu, petrol fiyatları ve içerideki makro ortama (enflasyon ve para politikası gelişmeleri ile yüksek cari açığa) kayacaktır.
- İlk etapta 42.500 - 43.500 bölgesinde görülebilecek olası kar satışlarının karşılanması halinde, İMKB-100 endeksi önümüzdeki günlerde daha güçlü bir dirençle karşılabileceğimiz 45.000 - 46.500 bölgesine yönelebilir. Bu seviyelerin kırılabilmesi için ise mutlak dış piyasaların desteğine ihtiyaç duyulacaktır.
Parti kapatma davasının piyasalar açısından olumlu sonuçlanmasının ardından Türkiye yatırım temasına ilişkin daha iyimser olmamıza karşın, finans piyasalarımızın küresel piyasalardaki dalgalanmalara karşı halen oldukça duyarlı ve kırılgan olacağı ve küresel piyasalarda tablonun kötüleşmesi halinde, son rallinin ardından Türk finansal aktiflerine de ciddi satışlar gelebileceği unutulmamalıdır."