BRÜKSEL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önce AB Dönem Başkanı ve Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende'ye ardından 25 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarına yönelik 'Görüşmelerden çekiliyorum' resti müzakereleri Türkiye lehine çevirdi.
İki gün boyunca mekik diplomasisiyle liderlerin nabzını ölçen Erdoğan, pazarlıkların 'Kıbrıs' konusunda düğümlenmesi üzerine rest çekti. Kritik zirvede AB liderleri, Başbakan Erdoğan'ın iki kez restiyle karşı karşıya kaldı. Dün akşam AB liderlerinin çalışma yemeğinden çıkan karar Türk tarafında moralleri bozarken, hükümet son ana kadar ikna çabalarını sürdürdü. Türkiye ile AB arasındaki pazarlıklar zaman zaman gergin anların arafında moralleri bozarken, hükümet son ana kadar ikna çabalarını sürdürdü. Türkiye ile AB arasındaki pazarlıklar zaman zaman gergin anların yaşanmasına da neden oldu. Başbakan Erdoğan, ilk restini Türkiye ile ilgili karar metninin düzeltilmesi için bu sabah görüştüğü Hollanda Başbakanı Balkanende'ye çekti. Balkanende ile görüşmesinde Kıbrıs dayatmasıyla karşı karşıya kalan Başbakan Erdoğan, tansiyonun yükseldiği bir anda 'Görüşmelerden çekiliyorum' diyerek ayağa kalktı. Balkanende'ye 'bye bye' diyerek görüşmeyi terkeden Erdoğan'ın bu resti odada soğuk duş etkisi yaptı. Bu restin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Alman Başbakanı Schröder ve İtalya Başbakanı Berlusconi, Erdoğan'ı telefonla arayarak ikna etmeye çalıştı.
Kıbrıs konusunda 'özel arabuluculuk' görevini ise İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw üstlendi. Blair ve Straw'un girişimleri Erdoğan'ın müzakerelere devam etmesini sağladı. Türkiye'nin AB'ye yönelik ikinci resti 25 üye ülkenin ve Başbakan Erdoğan'ın katıldığı konsey toplantısı oldu. Yaklaşık 15 dakika süren ve oldukça gergin geçen görüşmede Başbakan Erdoğan, Kıbrıs konusunda bir ilerleme kaydedilmediğini görünce bir kez daha sinirlendi. Bu kez ayağa kalkarak 'Bunu halkıma anlatamam. Görüşmelerden çekiliyorum' diyen Başbakan Erdoğan, liderlerin 'Siz giderseniz Abdullah Gül kalsın' isteğini de geri çevirdi. Erdoğan'ı ikinci kez ikna etme işi de Blair'e düştü. Erdoğan'ın bu çıkışının ardından devreye giren Blair, Türk tarafının beklentilerinin metne yansıtılması konusunda AB liderlerini de ikna etti. Blair'in "Türkiye bu konuda samimi bir tavır ortaya koyuyor. Biz de inanalım. Müzakerelere başlanana kadar bu iş değerlendirilerek, sonuçlandırılacak" yönündeki sözleri liderlerin ikna olmasında etkili oldu.
Bu arada, AB liderlerine Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'ye dönmek üzere uçağını hazırlattığı bilgisi de ulaştırıldı.
İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve Yunanistan başbakanlarının katıldığı 5'li zirveye iki kez Türkiye de davet edilerek, düğüm çözülmüş oldu.