İşte Talat Paşa'nın yaşayan son akrabaları

İttihat Terakki’nin liderlerinden olan Talat Paşa’nın en yakın akrabaları Pınarbaşı köyünde çiftçilik yapıyor. Ermeni tehcirini bilmiyorlar, Paşa suikasta uğradığı için hep saklanarak yaşadılar.

Osmanlı’nın son döneminde İttihat Terakki Fırkası’nınüç paşasından biri olan ve sadrazamlık da yapan Talat Paşa’nın yakın akrabaları Tekirdağ’ın Ergene İlçesi’ne bağlı Pınarbaşı Köyü’nde mütevazı bir köy yaşamı sürüyor. Talat Paşa’dan kendilerine sadece kostaklı saat ve birkaç siyah-beyaz fotoğraf miras kalan Altay ailesinin fertleri, çiftçilik ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyor.

Milliyet'in haberine göre, Birinci Dünya Savaşı yıllarında 8 ay süreyle Sadrazamlık yapan Talat Paşa’nın yakın akrabaları Tekirdağ’ın Ergene İlçesi’ne bağlı Pınarbaşı Köyü’nde tüm siyasi tartışmalardan uzak bir yaşam sürüyor. Talat Paşa’nın, Ermenilerin tehcir edilmesi kararına imza atan isim olması nedeniyle yıllarca kamuoyunun gündemine gelmekten kaçınan ve kimliklerini saklamak zorunda kalan Altay ailesi, Talat Paşa’nın hayattaki en yakın akrabaları.

Reklam
Reklam

O saat miras kaldı

Ailenin ileri gelenlerinden 91 yaşındaki Hilmi Altay şunları söyledi:

“Talat Paşa ile dede torunlarıyız. Talat Paşa’nın, eşi Hayriye Hanım’dan çocuğu olmadı. Bu nedenle birinci kuşaktan torunları bulunmuyor. Yaşayan en yakın akrabaları bizleriz. Dedelerimiz kardeş çocuklarıydı. Ailemizin büyük kısmı Pınarbaşı, Çorlu, lüleburgaz ve Evrensekiz’de ikamet ediyor. Hiçbir zaman siyasetle, Ermeni olaylarıyla ilgilenmedik. İttihat Terakki nedir, onu da bilmeyiz. Babamızdan Talat Paşa’nın Almanya’da bir Ermeni tarafından öldürüldüğünü duyduk. Dedem ve babam suikastın ardından uzun süre kendi başlarına da bir şey geleceği endişesiyle akrabalık bağını saklı tutmuş. Talat Paşa’dan bize kalan tek miras ise vurulduğunda üzerinde olan kostaklı saat” diye konuştu.

‘Köşk, yalı kalmadı’

Talat Paşa’nın kuzeni olan dedesi Ahmet Bey’in Bulgaristan Çiftçi Partisi’nden milletvekili seçildiğini anlatan Altay şöyle devam etti:

“Talat Paşa, Berlin’de öldürülünce kılıcı, kostaklı saati ve atının eyeri dedeme gönderildi. Kılıç ve eyeri amca çocuklarım almıştı. Kostaklı saati bize yadigâr kaldı. Miras kalan saatin arkasında hat işlemesiyle Talat yazıyor. Talat Paşa’nın eşi Hayriye Hanım sonradan bir evlilik daha yaptı. Dedem ve babamla arada görüştüklerini, hal hatır sorduklarını biliyorum. Atamızdan bize kalan herhangi bir köşk, yalı veya arazi olmadı. Kendi tırnaklarımızla kazıyarak bugünlere gelebildik. Bizler çok uzun yıllar buğday, ayçiçeği, şeker pancarı ekerek geçimimizi sağladık. Hayvancılık yaptık. Kırcaali’den gelen 110 hane, o dönem Kırımlı Giray Han ailesine ait olan bu köyü 40 bin lira karşılığında satın aldı. Talat Paşa’nın akrabası olduğumuz için herhangi bir ayrıcalık görmedik.”

Reklam
Reklam

80 yaşındaki eşi Şehriye Altay’la çiftçilik yaparak geçinen Hilmi Altay, en büyük arzusunun Talat Paşa’nın İstanbul’daki mezarına gitmek olduğunu belirterek “Mezarını görmek bir tülü nasip olmadı. Enver Paşa’da aynı mezarlıktaymış. Kız kardeşinin Topkapı’daki mezarına gitmiştim” dedi.

Çiftçilik yapıyorlar

Talat Paşa’nın en yakın akrabaları olan Altay ailesi fertleri Tekirdağ’da Pınarbaşı köyünde çiftçilik yaparak yaşıyor. Talat Paşa’dan ailesine Almanya’da suikasta uğradığında üzerinde bulunan köstekli bir saatten (yanda)?başka miras kalmamış.

Ülkesinden gizlice kaçtı

Edirne milletvekilliği, dahiliye nazırlığı (içişleri bakanı) ve 1917’de sadrazamlık yapan Talat Paşa, 1.Dünya Savaşı sırasında Ermenileri tehcir etmek için ‘Tehcir Kanunu’nun çıkarılmasında etkin rol oynayan isimlerdendi. İttihat ve Terakki’nin ileri gelenleriyle 3 Kasım 1918’de bir Alman denizaltısıyla Berlin’e kaçan Talat Paşa, Soğomon Tehliryan’ın 15 Mart 1921’de düzenlediği suikastla öldürüldü. Ölümünden sonra Berlin’deki Türk Mezarlığı’na gömülen Talat Paşa, 1943 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’ye taşınarak, Abide-i Hürriyet şehitliğine defnedildi.

Reklam
Reklam