İşte tasarruflu ısınmanın yolları

MALATYA (İHA) - Kış mevsiminde, yakacak fiyatları vatandaşların bütçelerini zorlarken, alınacak bazı tedbirler sayesinde yakacak masraflarını önemli bir ölçüde düşürmenin mümkün olduğu bildirildi.

Konuyla ilgili olarak Belediye Basın Yayın Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, ısınma araçlarındaki bakımlar, yakıtın kalitesi ve ateşçinin tecrübeli olması yakıt masraflarında önemli tasarruflar sağlıyor.

Yakıt bacalarının ve yakma araçlarının bakımlarının mutlaka yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar belirtildi:

Reklam
Reklam

"Kalorifer kazanları ehliyetli kişiler tarafından yakılmalıdır. Tecrübeli ateşçi yüzde 20'ye ulaşan yakıt tasarrufu sağlar. Kalorifer bacası yakma mevsimi başlamadan önce senede en az bir defa temizlenmelidir. Kazan alev-duman borularının kömürlü kazanlarda haftada iki, sıvı yakıtlı kazanlarda haftada bir defa mutlaka temizlenmelidir. Yakma mevsimi başında tüm eksikliklerin giderilmiş olması, kazan ve brülör bakımının yapılmış olması gerekir. Kazan dairesindeki boruların izolasyonu, çatı, kapı ve pencerelerin izolasyonunda yapılması gerekmektedir. İyi yapılan bir izolasyonla yüzde 30'a varan bir oranda yakıt tasarrufu sağlanabilir. Yanma için gerekli olan yakma havasının oksijen açısından zengin olması gerektiğinden kazan dairesine dışardan temiz hava girmesi sağlanmalıdır."
İl Mahalli Çevre Kurulu'nun aldığı kararı gereği dış hava sıcaklığı 15 derece, bina iç ortam sıcaklığı 20 derecenin üstünde ise kalorifer ve sobalar yakılmamasının gerektiğini vurgulanıp, daha sonra şunlar belirtildi:

Reklam
Reklam

"Hava kirliliği denetleme ekibinin kontrolü sırasında (Baca temizlik belgesi) ibraz edilecektir.
Hava kirliliğine neden olan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen lastik, naylon, yanık yağ, paçavra ve çöp gibi atık maddeler sobalarda yakılmamalıdır. TSE standartlarına uygun kalorifer kazanı ve soba kullanılmalı, standartlara uymayan sobaların (teneke ve alttan yakmalı sobalar) kullanılmaması gerekmektedir. Daha verimli bir ısınma ve hava kirlililiği açısından Katı ve sıvı yakıtlarda kalorisi yüksek atığı düşük (kül, karbondioksit, kükürt vs.) yakıtlar kullanılmalıdır. Mevcut alınan yakıtların belgelerinin hazır bulundurulması gerekir. Yakıt alırken İl Mahalli Çevre Kurulunda belirtilen vasıflara uygun yakıtlar alalım."