İşte Türkiye'nin ilk piyade tüfeği

Türkiye'nin ilk yerli ve özgün tasarım piyade tüfeği SAR 223 ve TE 54 makineli tabancası düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

Toplantıya Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ve firma yetkilileri katıldı. Aliş, günde 2 bin tane imalata başladıklarını belirterek, "3. sene 100 milyon dolar ihracat yapmış olacağız" dedi.
**"BU SİLAHLAR İLK VE TEK ÖZGÜN SİLAHLARDIR "**
Basın toplantısı öncesi Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, silahların özelliklerinden ve üretim aşamalarından bahsetti. Aliş, "Bu silahlar ilk ve tek özgün silahlardır. Birisi piyade tüfeğidir birisi otomatik tabancadır. Tabii ki yeni nesil silahlardır ve dünya küresel pazarında rekabet edebilecek bütün ortak özelliklerin çok daha üstündedir. Şu an dünyada yapılan en yeni nesil ve en teknolojik piyade tüfeğini imal ettik. Dolayısıyla en yeni nesil otomatik tabancayı imal ettik. Bizim hedefimiz tabii ki önce dünya. Biz Sarsılmaz olarak 72 ülkeye ihracat yapıyoruz. Daha doğrusu okyanusta yüzüyoruz. Okyanusta yüzerken ürün gamımızı genişletmemiz lazım.Bunu yaparken bir yandan kenfi teknolojimizi yükseltiyoruz bir yandan da yeni nesil tüfekler yapıyoruz bir yandan da güvenlik güçlerimize hitap etmek isteriz " dedi.
**" BİRİNCİ LİGDEYDİK. BU ÜRÜNLERLE ŞAMPİYONLAR LİGİNE ÇIKTIK "**
Aliş, "Bizim yaptığımız ürün bütün dünya içindir. Biz ihraç ettiğimiz ülkeleri hızlı bir şekilde artırıyoruz. Şu an 72'deyiz. Seneye 92 sonra 112. Hızlı bir şekilde artışımız devam edecek. Biz bir silah ailesi yaptık. Neden? Hem bu makineli tabanca hem piyade tüfeği kullanmak isteyen güvenlik güçleri ayrı ayrı eğitim almaktadırlar. Bu iki silahı da kullanan kişi birinin eğitimini aldığı zaman diğerini de kullanabilir " diye konuştu. Aliş, " Daha ileride sniper yapacağız. Ayrıca maineli tüfek proje etütlerini yapmaktayız. Daha doğrusu global bir silah firması olarak rol almaktayız. Biz zaten Sarsılmaz olarak bir dünya markasıyız. Birinci ligdeydik şimdi bu ürünlerimizle şampiyonlar ligine çıktık. Bu bir Türk ürünü yüzde yüz yerli üretim, ilk ve tek özgün tasarım. Bunlar önemli olaylar. Bir kopya değil biz her yaptığımız üründe hep tasarımı öne çıkarttık " şeklinde konuştu.
**"KABZANIN ERGONOMİK YAPISI İÇİN BİN 200 KİŞİNİN EL YAPISI İNCELENDİ "**
Aliş gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Aliş, G3 ile SAR 223'ün arasındaki farkın sorulması üzerine, " Bizim hedefimiz TSK değil bizim hedefimiz dünya. Biz dünya için bunu yaptık. G3 de iyi ama eski nesil tüfektir, bu yeni nesil tüfek, arada her açıdan bütük fark var. Zaten dünyanın birçok ülkesinde G3' ün imalatı durdurulmuştur. Bu apayrı bir versiyondur. Bu tamamen yeni nesil bir silahtır " şeklinde yanıt verdi. TÜBİTAK ve Kocaeli ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin katkılarından da bahseden Aliş, " Yalnız bu silah bizim eserimiz değil. Bu silah aynı zamanda TÜBİTAK'ın eseri. Kocaeli Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile bir üniversite çalışması.TÜBİTAK'ın desteği bu silahta çok büyüktür. Sadece kabzanın ergonomik yapısını doğru yapabilmek için, 20 ile 30 yaşları arasında Türkiye'nin her tarafından kadın ve erkek bin 200 kişinin el yapısı incelendi " diye konuştu. Özgünlüğünden de bahseden Aliş, "Özgünlüğü şu, bunun üzeirne bizim 5 patentimiz var. Bir patent almak tamamen kendi ürettiğiniz birşeye patent alabilirsiniz. Bizi de taklit edemesinler diye patent alıyoruz tabii " dedi.
**"BU PROJLERE 14 MİLYON LİRA SARFETTİK "**
Silahların maliyetinden da bahseden Aliş, " Her ülkenin kendi standartlarına göre fiyat yaparsanız başarılı oluyorsunuz. Her ülkenin kendi dinamiklerini göre fiyat yapıyoruz. Dünya piyasasında fiyat olarak avantajlı durumdayız. Rekabetçi bir fiyatımız var hem ürünümüzün çok kaliteli olması hem de fiyatımızın rekabet edilebilir olmasından tabancadan daha fazla bunu satacağız " dedi. 'Herhangi bir ordu ya da ülkeyle anlaşıldı mı ? ' sorusuna Aliş, " Kesinlikle anlaşıldı ama burada söylemem yanlış olur. Çok yakın zamanda bir ülkeyi duyarsınız. Teknoloji transferi yapacak duruma geldik" yanıtını verdi. Silahların üretiminden de bahseden
Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, " Tasarlanması ve projelendirmesi 2 yıl sürdü. 2009' da başladık. 2011'de herşeyi ortaya çıkarttık. 2013 Ocak' ta da imal izni aldık ve Ocak' ta aldık Mayıs' ta imal ettik " dedi.
Üretim için kredi almadıklarına vurgu yapan Aliş, " Bunları tamamen özkaynaklarımızla yaptık " şeklinde konuştu. TÜBİTAK'tan alınan desteğe de değinen Aliş, " TÜBİTAK'ın bu işin sadece tasarım kısmına yüzde 20 katkısı vardır ama herşeyi biz özkaynaklarımızla yaptık " dedi. Latif Aral Aliş, maliyetten de bahsederek, "Bu projelere 14 milyon lira sarf ettik. Fakat toplamda 26 - 27 milyon liralara gelecek. Tabii ki kapasiteyi artırınca bu rakamlar da artacaktır" ifadesini kullandı.
**" 3. SENE 100 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPMIŞ OLACAĞIZ "**
İhracat hedeflerinden de bahseden Aliş, "Biz ayda 2 bin tane ile imalata başladık. Bunu çok hızlı bir şekilde artıracağız. Biz 3. sene bu ürünlerden yıllık 100 milyon dolar ihracat yapmış olacağız. Bu ürün ailesinden ilk sene 30 milyon dolar ikinci sene 50 milyon dolar üçüncü sene 100 milyon dolar ihracat yapacağız" şeklinde konuştu.
Firma yetkilileri silahların özelliklerini şu şekilde belirtti.
**PİYADE TÜFEĞİ SAR 223**
En güncel modüler silah kavramlarını birleştiren bir versiyondur. Taşıma uzunluğunu daha da azaltmak için geliştirilmiş uzayıp kısalan dipçiğe sahiptir. Kullanıcıya lazer noktalayıcı ve flaş ışıklardan, uzayıp kısalan nişangahlara ve gündüz/gece görüş cihazlarına kadar birçok aksesuar takabilme imkanı sunan gövdeye entegre Picatinny raylar ile bir piyade tüfeği olarak, 40 mm bomba atar dahil olmak üzere muhtelif savaş aksesuarlarıyla donatılabilir. SAR 223 tasarım olarak, yeni teknolojilerin kombinasyonunu yansıtmaktadır. SAR 223 iki model olarak hazırlandı. Biri klasik AR yapısında tamamen yurt dışındaki sivil kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak yarı otomatik SAR 223C modeli, diğeri tamamen askeri ihtiyaçları karşılayacak taktik
kullanım için SAR 223T modelidir.
**OTOMATİK TABANCA TE 54**
9x19 mm, yakın muharebede kullanılacak, hafif, etkili, atım hızı yüksek ve kolay kullanılabilir bir makineli tabanca tasarlanmıştır. Klasik çalışma yöntemlerinin en güveniliri olan “ani geri tepme" (blow back) prensibi ile çalışan makineli tabanca yapısal olarak SAR 223 piyade tüfeğinin temel yapısal özelliklerini taşır. NATO standartlarına göre tasarlanmış piccattiny rail içeren gövde üzerine standart monte tertibatına sahip her türlü aksesuar ilave aparata ihtiyaç duyulmadan hızla monte edilebilmektedir. Bu modüler yapı da bu güne kadar en çok üretilip satılmış olan MP 5 makineli tabancaya göre çok önemli bir üstünlük sağlamaktadır.