Meksa Yatırım Araştırma Müdürü ve Mynet Finans yazarlarından Tuncay Turşucu, Türkiye'yi krize karşı koruyacak önlemleri açıkladı.
İşte Turşucu'nun bugünkü makalesinde kaleme aldığı önlemler;
"Son günlerde Hükümete yapılan en büyük eleştirilerden birisi, bütün dünyada global krize karşı önlemler alınırken, Türkiye Hükümeti’nin hareketsiz kaldığı yönünde bulunuyor.
TÜSİAD, İSO, Bankalar Birliği gibi temel kuruluşlar Hükümet’ten alınması gereken önlemler hakkında isteklerini söylediler.
Basında dağınık olarak açıklanan önlemleri liste olarak sıralayalım.
İşte Türkiye’yi Krizden Koruyacağına inanılan önlemler;
1. IMF ile anlaşmanın yapılması. Burada para içeren bir anlaşmadan daha çok yine IMF’nin çıpa görevini gördüğü ihtiyati stand-by anlaşması konuşuluyor. Özellikle Türk işdünyası IMF ile koordineli ekonomik sürecin devam etmesini istiyor.
2. Avrupa Birliği ve bu konudaki reformist yapının güçlü bir ikinci çıpa olarak korunması ve sürdürülmesi.
3. Gerektiğinde Merkez Bankası ile koordineli olarak piyasalara likidite sağlanmasına yönelik hazırlıkların yapılması.
4. Zor durumdaki KOBİ’ler için Ziraat Bankası ve Halk Bankasının devreye girmesi.
5. Reel Sektöre yönelik kredi musluklarının asla kapanmaması. Bununla ilgili Maliye Bakanı Unakıtan Bankalara ikazlarda bulundu.
6. Petroldeki gerilemenin tüketiciye yansıtılması. KKDF ve TRT payı gibi uzun süredir gündemde olan indirimlerin artık yapılması.
7. İşçi çıkarma son çare olmalı. Buna destek amacıyla gerektiğinde devlet eliyle sübvansiyonların yapılması.
8. Yerel seçimlere yönelik mali disiplinden asla taviz verilmemesi
9. Merkez Bankasında tutulan mevduat munzam karşılıklarının yarı yarıya indirilmesi.
10. Merkez Bankası döviz deposu için belirlediği limitin yükseltilmesi
11. Türklerin yurtdışındaki paralarının çekilmesi için çalışma yapılması: Başta vergi olmak üzere cazibe sağlayacak tedbirlerin işleme koyulması isteniyor. Bununla ilgili olarak Hükümet bir çalışma içinde bulunuyor. Özellikle cari işlemler dengesinde Ağustos ayında gelen yüzde 100’lük yükselişten sonar bu konuda daha fazla öneme sahip olacak. Hükümet’in cari açığın finansmanı ile ilgili ciddi önlemler alması lazım.
Bu liste istenirse uzatılır. Önemli olan henüz bozulmamış olan Türkiye’deki piyasa algılamaları bozulmaya başlamadan adımlar atılması. Aksi taktirde bütün dünyada izlediğimiz gibi, algılamaların kontrolü elden kaçırılırsa yerine oturtulması zor oluyor. Dünyanın en büyük adımlarını atsanız bile. Bunun için ise piyasanın önünde ve piyasayı yönlendiren adımların atılması gerekiyor."