İşte yargı krizinin perde arkası

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) atama krizi gittikçe büyüyor.

HSYK, Turan Çolakkadı ve Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü görevden almak istedi. HSYK, Adalet Bakanlığı’nın taslak kararnameyi geri çekme yetkisinin bulunmadığını açıkladı.

[

****](https://www.mynet.com/yuksek-yargida-atama-krizi-110100527752)

[

****](https://www.mynet.com/hsykda-ideolojik-yaklasimlar-devreye-girdi-110100527884 )

[

****](https://www.mynet.com/kriz-ozel-yetkilendirilmis-mahkemelerde-110100527776 )

Reklam
Reklam

HSYK’da yaşanan atama krizinin arkasında İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır’daki özel mahkemelerde görev yapan 24 hakim ve savcının görevden alınmasının istenmesi olduğu ortaya çıktı.

HSYK'da 12 hakim ve savcının görevlerinin değiştirilmesi için kriz çıkmıştı. Bu krizin aslında 12 hakim ve savcının değil, 24 savcı ve hakimin görevden alınması için yaşandığı açıklandı. HSYK'nın isteğiyle 24 hakim ve savcı görevden alınacak veya görev yerleri değiştirilecek.

HSYK, Kritik 12 atama dışında Özel yetkili mahkeme ve savcılıklarda görevli 24 hakim ve savcının yerinin değiştirilmesini istedi. Toplamda 25 özel yetkili hakim ve savcı bulunuyor. Bakanlık, görev süresi dolmayan hakim-savcı atalamarına karşı çıktı.

İŞTE GÖREV YERİ DEĞİŞİRİLMEK İSTENEN İSİMLER:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı

Mehmet Ali Pekgüzel

Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz

Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen

Metin Özçelik

Mesut Çakır

İdris Hasan

Ali Efendi Peksal

Reklam
Reklam

Erzurum Ağır Ceza mahkemesi ve Diyarbakır Başsavcıları

HSYK: "BAKANLIĞIN YETKİSİ YOK"

Bu arada HSYK tartışmalarla ilgili yeni bir yazılı açıklama yaptı. HSYK, Adalet Bakanlığı’nın taslak kararnameyi geri çekme yetkisinin bulunmadığını açıkladı.

HSYK, ünvanlı savcı ve hakimlerin atanmasına sürece ilişkin yaptığı yazılı açıklamada krizin Adalet Bakanlığı kaynaklı olduğunu ifade ederek, "Kurulun tüm yapıcı çabalarına rağmen son yıllarda sistemli olarak yürütülen kurulu yıpratma ve çalışamaz hale getirme uğraşının ürünü ve sonucudur" denildi. HSYK'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Adalet Bakanlığı kaynaklı bu kriz, kurulun tüm yapıcı çabalarına rağmen son yıllarda sistemli olarak yürütülen kurulu yıpratma ve çalışamaz hale getirme uğraşının ürünü ve sonucudur. Kurul kararnamenin geri kalan kısımlarının görüşülmesine devam edilmesini ve biran önce sonuçlandırılmasını beklemektedir."

Ayrıca açıklamada kurulda görüşülmeye başlanmış olan kararname taslaklarının Adalet Bakanının geri çekme yetkisi bulunmadığı da vurgulandı.

Reklam
Reklam