İşte yeni açlık sınırı

Genel Maden İş Sendikası'nın yaptığı araştırmaya göre yoksulluk sınırı 3.203 TL olurken, mutfakta yıllık enflasyon yüzde 17,20 TL oldu.

Temmuz ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.76 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık artış yüzde 17.20 seviyesinde gerçekleşti. Temmuz ayında aile bütçesine gelen ek yük 21 TL, Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.188,00 TL oldu.

Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı bir çalışan ve 2 çocuktan oluşan 4 kişilik çekirdek aile araştırmasına göre temmuz ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.76 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık artış yüzde 17.20 seviyesinde gerçekleşti. Temmuz ayında aile bütçesine gelen ek yük 21 TL, Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.188,00 TL oldu. Ocak 2015-Temmuz 2015 dönemini kapsayan 1,054 olan asgari ücret ise 26 günlük gıda harcamasına denk geliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor. Temmuz 2014'te mutfak harcamasında bir önceki aya göre artış olmamış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 14,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Temmuz 2014'de Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1002,62 TL olmuştu.

Reklam
Reklam

Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında temmuz ayında şu değişimler gözlemlendi. Süt ürünleri grubu ürünlerinde ortalama yüzde 1 oranında artış oldu. Kırmızı et ürünlerinde temmuz ayında da hareketlilik devam etti. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 2 oldu. Kırmızı et grubunda yer alan koyun cinsi etlerde değişim olmadı. Temmuz ayında tavuk fiyatında yüzde 3,5 oranında artış oldu. Yumurta fiyatlarında bir önceki aya göre değişim olmadı. Balık grubu, av yasağı nedeniyle hesaplamaya alınmadı. Sakatat grubunda temmuz ayında yüzde 5 oranında fiyat artışı oldu.

Bakliyat ve tahıllar grubunda ise fiyatlarda Ramazan ayında yüzde 5'lere varan artışlar kaydedilirken, bayram sonrası önemli düşüşler yaşandı. Ortalama fiyat artışı yüzde 0.75 oldu. Temmuz ayında özellikle bu grupta Ramazan ayı ve aşırı yağışların etkisiyle yüksek seyreden fiyatlarda bayram sonrası önemli düşüşler yaşanarak mevsim normallerine gelindi. Bu grupta en yüksek fiyat artışı yüzde 35 artışla limonda oldu. Limonun kilogramı 20 TL'yi bulurken, tane limon 2 TL'yi buldu. Biber, patlıcan, domates gibi mevsim ürünlerinde mevsimsel düşüşler mutfakta nefes aldıran grup oldu. Sebze grubunda fiyatlar ortalama yüzde 10 oranında geriledi.

Reklam
Reklam

Meyve gurubunda mevsim ürünlerinde düşüşler devam etti. En önemli düşüş karpuzda yaşandı. Karpuz yüzde 50 oranında fiyatı gerileyen ürün oldu. En fazla fiyatı artan ürün ise yüzde 35 artış ile dikkat çeken limon oldu. Bu grupta fiyatlar yüzde 5 oranında geriledi.

Temmuz döneminde yağlar grubunda hareketlilik devam etti. Zeytinyağı bir önceki aya göre yüzde 5, fındık yağı yüzde 7, tereyağı yüzde 10 oranında zamlanan ürünler oldu. Ayçiçek yağında değişim gözlenmedi. Temmuz ayında şekerli ürünlerde Ramazan Bayramı etkisiyle yüzde 25'lere varan artışlar oldu. Kristal toz şeker yüzde 10 oranındaki artışla tüm şekerli ürünlerdeki artışı etkileyen ana ürün oldu.

Çaylar grubunda Rize turistik çay yüzde 15, kamelya çay yüzde 18 oranında fiyatı artan ürün oldu. Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler, konserve grubunda bir önceki aya göre önemli değişim olmadı.

2015 Temmuz ayında bir ailenin gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle yoksulluk sınırı aylık 55 TL artış ile 3.203 TL oldu.

Reklam
Reklam