Çalışmayan veya geçmişte çalışma hayatı olan ancak prim gün sayısı tamamlanmayan birçok kişi için sigorta olayı büyük önem taşır. Sigorta primleri düzenli ödendiği takdirde vakti gelindiğinde emekli olunur ve emekli maaşı alınmaya başlar. Kanunen ülkemiz sınırları içerisinde yaşayan ve birtakım şartları taşıyan herkes isteğe bağlı sigorta hizmetinden faydalanma hakkına sahiptir. Ücretsiz bir şekilde sağlık imkânlarından faydalanabilmek için sigortalı olunması zaruridir.
Günümüzde sigortalı olmak için birçok farklı yöntem vardır. Bir firmada işe girip sigortalı çalışabileceği gibi kendi işini kurarak da sigortalı olunabilir. Tüm bu yöntemler çalışma hayatı olan kişiler için geçerlidir. Çalışma hayatı olmayan veya daha önce çalışmış bireyler için ise durum biraz farklıdır. Bu kişiler isterlerse kendi aylık primlerini ödeyerek isteğe bağlı sigorta hizmetinden yararlanabilir.
Uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına dâhil olunmasında büyük bir rol oynayan isteğe bağlı sigorta uygulamasında bazı önemli koşullar bulunur. Bu koşullar sağlandığı takdirde herkes isteğe bağlı sigorta uygulamasına dâhil olabilir. İsteğe bağlı sigortada sağlık olanaklarından yararlanılabilinmesi için sigorta başlangıç tarihi esas alınır.
5510 Sayılı Kanun kapsamında zaruri olarak sigortalı bir işte çalışmayan, bir aylık süre içerisinde bu süreden daha az gün hizmet veren ya da tam zamanlı bir işte alışmayan 18 yaşını bitirmiş herkes isteğe bağlı olarak sigorta yaptırabilir. Bu sigorta türünde diğer sigortalarda olduğu gibi düzenli bir biçimde prim ödemesinin gerçekleşmesi gerekir. Uzun süre prim ödenmediğinde sağlık olanaklarından faydalanma hakkı sona erebilir. İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesinin ve başvurunun ilgili kuruluşlara ulaştığı tarihi izleyen günden itibaren başlamış olur.