Son işinizden kötü ayrılmış olmak sizin daha iyi koşullarda yeni bir iş bulamayacağınız anlamına gelmez. İşte doğru bir başlangıç için ipuçları
Bugün şirketlerin en tepesine kadar yükselmiş ya da iş hayatında büyük başarılar elde etmiş kimi yöneticilerin de bir zamanlar işten çıkarıldığını mutlaka okumuş ya da tanık olmuşsunuzdur. İşten çıkarılmak çoğumuz için bir kabus fakat bunu hayatın bir gerçeği olarak kabullenmeliyiz. Yaşanan hayal kırıklığının ve belirsiz hale giren geleceğin yarattığı panik duygusunun aşılması kolay olmasa da bu süreci daha az sancıyla atlatmak mümkün.
Uzmanlara göre işten çıkarılmanın, olumsuz bir psikoloji yaratması kaçınılmaz. Çoğunlukla işten çıkarılan kişiler öfkeyle utanç arasında gidip gelen bir ruh hali içine girerler. Çünkü herkesin geçmişte çalıştığı firmalar ve edindiği tecrübeler gelecek kariyer hayatını ciddi anlamda etkiler.
İşten çıkarıldınız. En az zararla nasıl kurtulursunuz?
Ancak böyle bir durumla karşılaştığınızda sormanız gereken önemli sorular var: İşinizi kaybettiğinizi öğrendiğinizde işvereninize vereceğiniz yanıt ne olmalıdır? Kimlerden referans isteyebilirsiniz. Şu anki işinizden çıkarılmanın size vereceği olası zararı nasıl minimize edebilirsiniz?
Pek çok işten çıkarılan kişi maalesef bir sonraki iş görüşmesinde masanın karşısına oturmadan önce bu soruların cevaplarını pek düşünmez. İyi bir plan ve hazırlıkla bu süreci iyi atlatabilir, iş arayışlarınızdan iyi sonuçlar alabilirsiniz. Peki nasıl?
İstemekten çekinmeyin
• Öncelikle sizi işten çıkaran yöneticinizin sizin için olumlu bir referans yazıp yazmayacağını öğrenmelisiniz. Sakın gülmeyin. Sizi işten çıkarması, sizin işsiz kalmanızı istemesini anlamına gelmez. Büyük olasılıkla sizi işten çıkarmış olmak onun da keyfini kaçırmıştır ve hala sizin için bir şeyler yapıyor olmak onun suçluluk duygusunu hafifletecektir.
• Referans istemek ya da onun referans verme teklifini kabul etmekle asıl siz kazançlı çıkarsınız. Doğrusu yeniden yapılanma, organizasyon değişikliği gibi daha objektif sebeplere dayanan işten çıkarılmalarda referanslarınızda bunun belirtilmesi sonraki iş görüşmelerinde işinize yarayabilir. Üstelik iş görüşmelerinde karşınızdaki mülakatçının en çok ilgilendiği şey eski şefinizin sizin hakkınızdaki düşünceleri olacaktır.
• Eğer duygusal olarak hazırsanız, eski şefinizi arayın, onunla bir dönem birlikte çalışmaktan duyduğunuz memnuniyeti ve bu noktaya gelmiş olunmasından dolayı duyduğunuz üzüntüyü ifade edin. Ardından da iş arama sürecinde size yardımcı olacak bir referans yazıp yazmayacağını sorun. Eğer hevesle yardımcı olacağını belirtiyorsa, yazılacak olanları siz yönlendirin.
Alternatif referanslar yaratın • Eski yöneticiniz en mantıklı referans kaynağıdır.
• Bazen bu eski yönetici referans istenecek kişiler listesinin sonunda yer alabilir. Böyle durumlarda sizin yetenekleriniz ve profesyonel becerileriniz konusunda yorum yapabilecek kredibiliteye sahip kişiler alternatif olabilir.
• Diğer departmanların yöneticileri, danışmanlar, işinizi gözlemleme fırsatı bulmuş olan iş paydaşları sizin deneyimlerinizi yansıtacak iyi birer kaynak olabilir. Bu kaynaklar bir CV'de eski bir yöneticinin eksikliğini giderebilecek saygınlıkta ve etkinlikte sizi anlatabilir.
Durumunuzu dramatize etmeyin • Bir iş görüşmesinde daha önceki işinizden neden çıkarıldığınızı olumlu cümlelerle aktaramıyorsanız, harika referansların da pek bir etkisi olmayacaktır. Bu konuda size yönelebilecek zeki bir mülakat sorusuna en uygun cevabı bulmaya çalışmak yerine akıllı bir yanıt hazırlayın, hatta bu soru gelmeden proaktif davranıp cümle aralarına etkili açıklamalar yerleştirin.
• İş görüşmesine öncelik verin, spotları kariyer ve iş deneyimlerinize çevirin, becerilerinizi vurgulayın.
• Konuşmayı beş altı dakikayla sınırlı tutun.
• Son işinizden ayrılma durumunuzu gerçekçi sebeplere dayandırarak, sakin bir şekilde önemini fazla abartmadan açıklayın. Bu kendinize olan güveneniz arttıracak ve beden dilinizden kendinizi ifade etme yeteneğine kadar bir dizi konuda yüksek puan almanızı sağlayacaktır.
Özeleştiriyi atlamayın • İşten çıkarılmış bir çalışanın iş görüşmesinde yapacağı en büyük hata tüm kabahati eski yöneticiye kesmek olur. Bu sizi rahatlatır ancak kesinlikle bir hatadır. Eski yöneticinizin ne kadar kötü biri olduğunun burada bir önemi yoktur, siz de bu noktaya gelinmesinde bir paya sahip olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.
• Deneyimlerinizden neler öğrendiğinizi yansıtmak sizin olgunluğunuzu gösterir.
• Tabii bunu yaparken kendinizi de yerden yere vurmayın.
• Deneyimsizlikten kaynaklanan fakat affedilebilir hatalara odaklanın. Zorlayıcı koşulların varlığını es geçmeyin.
• Sizi oyun dışı bırakmayacak özeleştiri tonunu tutturmaya özen gösterin.