İstenmeyen Çoklu Gebeliğe Son

Tüp bebekte üçüz ve dördüz sürprizi ile karşılaşmak istemiyorsanız bu haber sizi çok sevindirecek.

Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olarak üçüz ve dördüz sürprizi ile karşılaşmak istemiyorsanız bu haber sizi çok sevindirecek. Geliştirilen yeni bir yöntemle tüp bebekte tekli doğum oranı yükseliyor.

Evli olan bütün çiftler belli bir zaman sonra çocuk sahibi olmayı mutlaka akıllarından geçiriyorlar. Çiftler çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra doğum kontrolünü bırakmak her zaman istenen sonucu vermiyor. Normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler de en bilinen yönteme, yani tüp bebek yöntemine başvuruyorlar.

Reklam
Reklam

Ancak tüp bebekle çocuk sahibi olmanın da riskleri yok değil. Siz bir tane çocuk sahibi olacağınızı düşlerken bir anda dört çocuğa da sahip olabiliyorsunuz. Bu da maddi ve manevi yönden pek çok zorluğu beraberinde getiriyor. Şimdilerde ise Dr. Pakize İ. Tarzi Yardımla Üreme Merkezi, gebelik oranını yüzde 30'lardan yüzde 70'lere çıkaran tüp bebek yöntemini uygulamaya başladı.

Döllenmiş yumurtanın 2. veya 3. günde transferi tekniğinin yerini almaya başlayan yeni teknikte, rahim içi duvarına yuvalanma yeteneğini kazanana kadar gelişmiş embriyonun transferi gerçekleştiriliyor. Embriyo transferi, gebelik şansını yükseltirken çoğul (ikiz, üçüz) gebelik riskini de azaltıyor. Pakize İ. Tarzi Yardımla Üreme Merkezi'nden Prof. Dr. Ümit Özekici konu hakkında şöyle diyor: "Döllenme işleminden sonra bölünen embriyoların yaklaşık yüzde 30 - 35'inin embriyoya gidebileceğini kestirmek oldukça zordur. Günümüzde embriyonun 5. veya 6. güne kadar kültüre edilmesine olanak veren özel ortamlar üretilmiştir. Bu da gebelik oluşumuna en yaygın embriyoyu seçme şansını vermektedir. Ayrıca en fazla iki embriyo transferi yapıldığından çoğul gebelik riski de azalmaktadır." Aslında bu yöntemin tercih edilmesindeki esas neden ikiz, üçüz gibi çoklu gebeliklerde "miyada" yani bebek 40 haftalık olana kadar bebek gelişemediği için oluşan erken doğum riskini önlemek. Gebelik tek çocuğa endekslendiği zaman erken doğum riski de azalıyor. Ayrıca bu yöntem annenin doğal yöntemlerle doğum yapma oranını da yükseltiyor.

Reklam
Reklam

Şu anda bu yöntemle gebe kalan bir hastalarının bulunduğunu söyleyen Özekici, bu sistemin genç, sağlıklı ve bol miktarda yumurtası olan anne adaylarında uygulandığında daha yüksek oranda sonuç verdiğini de ekliyor. Yöntem hastanın talep etmesinden çok, uygun hastaya bilgi verildikten sonra uygulanıyor.