İstihdam Garantili Yüksek Okul Fabrika Gibi Çalışıyor

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu (MYO), bünyesinde eğitim gören öğrencilerin iş hayatına pratik yaparak donanımlı hazırlanması amacıyla

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu (MYO), bünyesinde eğitim gören öğrencilerin iş hayatına pratik yaparak donanımlı hazırlanması amacıyla küçük bir fabrika kuruldu.

Kuru yemişten, cam seramiğe, plastikten, halıya kadar birbirinden farklı 12 bölümün yer aldığı okul, öğrencilerini teorik eğitimin yanında pratik eğitimle de istihdama daha etkin hazırlıyor. Öğrencilerin staj için fabrikalara gönderildiği okulda, pratik eğitim için de okul bünyesinde çeşitli atölyelerin bulunduğu bir fabrika faaliyete konuldu.

Reklam
Reklam

Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr Mehmet Civan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun 12 programda eğitim verdiğini, öğrencileri okuldaki teorik bilginin yanı sıra pratik için de firmalara staja gönderdiklerini hatırlattı. Sigortasını da kendilerinin yaptırdığı öğrencilerin yemek ve servis imkanlarından da yararlandığını dile getiren Civan, "Öğrenci buradan mezun olurken iki ayrı firmadan 150 iş günü çalışmış olarak çıkıyor. Bu arada iş garantisini elde etmiş oluyor. Öğrencilerimizin yüzde 90'ı iş garantili olarak mezun oluyor" dedi.

Teorik eğitimin, pratik eğitimle birlikte olmasının önemine değinen Civan, bu fikirden hareketle GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun'un da desteğiyle MYO bünyesinde içinde çeşitli atölyelerin bulunduğu fabrika kurduklarını ifade etti. İnşaatı sekiz ayda bitirilen fabrikada çok sayıda atölyenin bulunduğunu anlatan Civan, şöyle devam etti:

"Cam atölyesi, İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kuruldu. Burada vazo, şekerlik ve likör takımlarına altın, gümüş ve platinden işleme yapıyoruz. Plastik bölümünde firmalarımızın desteğiyle plastik torbalar üretiyoruz. Kalıplarla da kavanoz kapağı yapıyoruz. Ocak ayında tezgahımız gelecek, Belçikalı bir firma bize halı tezgahı hibe etti. Günlük 100 metre halı üretimi yapacağız. Türkiye ve Avrupa'da ilk kez kurulan kuru yemiş programına ait kuru yemiş atölyemiz var. Burada günlük 1,5 ton kuru yemiş üretebiliyoruz. Avusturya'dan bir firmanın hibesiyle çuval örme dokuması yapacağız."

Reklam
Reklam

-İtalyanlarla ortak çalışma

Civan, Gaziantep'in önünü açacak ayakkabı tasarım programı kurduklarını ve bu program kapsamında İtalyanlarla ortak çalıştıklarını aktardı. 3 ay sonra ayakkabı üretimine başlayacaklarını belirten Civan, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarıyla protokol imzaladıklarını, bu çerçevede un ve unlu mamuller teknolojisi bölümüne öğrenci aradıklarını ifade etti.

"İş, teori üzerinde değil. Pratik uygulamada öğrenilir. Bu amaçla yola çıktık, çalışmalarımızı bu amaç doğrultusunda yürütüyoruz. Zannediyorum, Türkiye'de böyle bir fabrika da yok" diyen Civan, bölümlerini de sanayicilerden gelen talepler doğrultusunda açtıklarını kaydetti.

Öğrencilerin işini öğrenip iş hayatına öyle atılmasını istediklerini vurgulayan Civan, daha önce kendilerine "Öğrenci mezun oldu, geldi hiçbir şey bilmiyor" denildiğini hatırlatarak, bu görüşü sonlandırmanın mücadelesi içinde olduklarını vurguladı.

Civan, öğrencilerin 150 günlük pratik eğitimle işini öğreneceğini, meslek yüksek okulu bünyesinde kurulan fabrikada da eğitim aldıktan sonra mezun olacağını belirterek, "Öğrenci sahaya donanımlı gidecek. Bu çalışmalar bizim için yorucu oldu ama Türkiye için çok büyük bir hizmet olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: