İstihdam üzerindeki yükler azaltılacak

Ankara - (AA) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına yönelik düzenlemelerin gelecek yıl yürürlüğe gireceğini tahmin ettiğini söyledi.

Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Projesi kapsamında oluşturulan Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Koordinasyon Kurulu, Bakan Başesgioğlu'nun başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında ilk kez toplandı.

Başesgioğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kayıtdışı ekonomi ve istihdamın, hep birlikte mücadele edilmesi gereken, vergi ve prim kayıplarına neden olan, rekabeti bozan bir olgu olduğunu ifade eden Başesgioğlu, kayıtdışı konusunda koordineli bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Toplantıda, kayıtdışı istihdamla mücadele konusunda önümüzdeki süreçte yapılacakların planlanacağını söyleyen Başesgioğlu, toplantı sonunda alınan kararların kamuoyuna duyurulmasının planlandığını kaydetti.

İşsizliği yenmenin tek başına ekonomik büyümeyle mümkün olmadığını vurgulayan Başesgioğlu, bunun yanında aktif istihdam politikalarına, iş gücü piyasasının revize edilmesine, iş gücü maliyetlerini Türkiye'nin ve günün gerçekleri ile uluslararası rekabet şartlarına göre yeniden belirlenmesine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanmanın kolaylaştırılması ve kapsamının genişletilmesi konusunda bir esnekleştirmenin planlandığını dile getiren Başesgioğlu, "Fonda açılım yapmayı planlıyoruz. Ama bunu yaparken bu insanları tembelliğe itecek, istihdama girme gayretlerinden caydıracak bir anlayışta değiliz" dedi.

İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, sigorta primleri ve girdilerle ilgili neler yapılabileceği konusunda da çeşitli alternatiflerin ele alındığını anlatan Başesgioğlu, "İstihdamı artırmak ve işsizliği yenmek için bütün alternatifleri titizlikle ortaya döküyoruz. Genç işçilere yapılacak istihdam kolaylığı karşısında işletmelere maliyelerde bir indirim söz konusu olabilir"dedi.

Reklam
Reklam

Başesgioğlu, bir gazetecinin, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına yönelik tedbirlerin önümüzdeki yıl yürürlüğe girip girmeyeceğini sorması üzerine de, "Tahminim 2007 yılında bu yapmış olduğumuz çalışmaların yürürlüğe girmesi ve uygulamaya geçmesidir"diye konuştu.