"İstihdamdaki artış yeterli değil"

İSTANBUL (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan 2003 yılı 4. dönem Hanehalkı İşgücü Anketi geçici sonuçlarını değerlendirirken, "istihdamdaki artışın yeterli olmadığını" bildirdi.

TÜSİAD konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son on yılda yaşadığı ekonomik krizler nedeniyle büyüme ve istihdam alanında olumsuz bir performans sergilediğini, işsizlik oranlarının özellikle son kriz ertesinde ciddi bir sıçrama gösterdiğini belirtti. İstihdamın yüzde 35'inin tarım sektöründe bulunuyor olmasına karşılık tarımın milli gelir içindeki payının yüzde 14'ün altında kaldığını, bu durumun da sektördeki düşük işgücü verimliliğine ve yüksek bir gizli işsizlik oranına işaret ettiğini belirten TÜSİAD açıklamada, "Ekonomideki daralmaların etkisiyle ortaya çıkan konjonktürel etkilerin yanı sıra, tarım ağırlıklı ekonomiden sanayi ve hizmet ağırlıklı ekonomiye geçişin yarattığı değişim süreci, sürdürülebilir ve yüksek ekonomik büyümenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Her yıl işgücüne eklenen nüfus da dikkate alındığında, ülkemizin, gerek AB perspektifi gerek de yüksek işsizlik oranlarının oluşturduğu ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunların giderilmesi açısından işsizlikle mücadelede başarılı olması şarttır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İçinde bulunulan dönemin, verimlilik artışının ekonomik büyümeden daha hızlı gerçekleşmesi, istihdam rakamlarındaki iyileşmeyi geciktirdiğini belirten TÜSİAD, açıklamasının sonunda, "Bu çerçevede, Türkiye'de işsizlikle etkili bir mücadelenin yolu sürdürülebilir ve yüksek ekonomik büyümeden geçmektedir. Diğer bir deyişle, ekonominin geleceğine yönelik beklentilerin iyimser olduğu bu dönemde, büyümenin aksamadan devam etmesi için ekonomik programın tavizsiz uygulanmasına devam edilmesi büyük önem taşımaktadır" ifadelerine yer verdi.