İstiklal Marşı’nın Kabulünün 92. Yılı

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “İstiklal Marşımız bizim milli değerlere olan bağlılığımızı ve kahramanlığımızı ifade eden...

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “İstiklal Marşımız bizim milli değerlere olan bağlılığımızı ve kahramanlığımızı ifade eden çok güzel bir şiirdir” dedi.

“12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon’da program düzenlendi. Programda konuşan Vali Hüseyin Aksoy, İstiklal Marşı’nın zor şartlar altında, toplumda belirli bir bilincin oluşması amacıyla yazıldığını vurguladı. Aksoy, “1. Dünya Savaşı sonrasında çeşitli nedenlerle Anadolu’nun çeşitli yerleri işgal edilmiş ve bir devlet yok edilmek istenmişti. O dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışlıyla başlayan ve süreç itibariyle 23 Nisan 1923’de TBMM’nin açılışıyla devam eden önemli mücadeleler ortaya koyulmuştur. Bu süreçte Anadolu’da savaş devam ederken, İstiklal Marşı’nın yazılması gündeme gelmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı’na görev verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı da bir yarışma düzenleyerek, İstiklal Marşı’nın yazılması durumunda birinci olana da 5 bin liralık ödül öngörmüştür. Bu sürede 724 yazı sunulmuştur. Bunlardan hiç birisi İstiklal Marşı olmaya değer görmemiştir. Ödül olduğunu için Mehmet Akif, şiir ve İstiklal Marşı yazmamıştır. Araya insanlar girmiş ve ödülü almaması kaydıyla İstiklal Marşı yazması kendisinden talep edilmiş ve İstiklal Marşı’nı ancak bu şartlarda yazmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ayakta alkışlanarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşımız bizim milli değerlere olan bağlılığımızı ve kahramanlığımızı ifade eden çok güzel bir şiirdir. Mehmet Akif, o günkü şartlarda duyguları en iyi şeklinde ortaya koymuştur. Bizim Milli Marşımız diğer milli marşlara göre de daha farklı bir anlam taşır. Bizim marşımız İstiklal Marşı’dır. Bu boyutuyla baktığımızda bizim özgürlük mücadelemizin en önemli unsurlarından birisidir. Mehmet Akif, birçok yoksulluğa rağmen ödülü almamış, hayat mücadelesini onurlu bir şekilde vermiştir. Bugün kendisini rahmetle anıyoruz. Mehmet Akif’in de söylediği gibi ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ ” dedi.

Reklam
Reklam

Vali Aksoy daha sonra anma günü dolayısıyla okullar arası düzenlenen resim ve öykü yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyelerini verdi. Törende ayrıca dereceye giren diğer öğrencilere ödülleri Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan tarafından verildi.

Lise öğrencisi Hazal Saytorun’un İstiklal Marşı'nı okumasıyla devam eden program, İlkadım-İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi’nin ‘Kurtuluş Mücadelesi ve İstiklal Marşı’ konulu tiyatral gösterisiyle son buldu.

Toplantıda OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ve Baro Başkanı Av. Necat Anıl da hazır bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz