İstikrar notuna 'AB' gölgesi

İSTANBUL (İHA) - Yatırım bankası Lehman Brothers ve araştırma-danışmanlık şirketi Eurasia Group'un ortaklaşa hazırladığı ve gelişmekte olan piyasalarda istikrarı ölçen 'LEGSI Endeksi'ne göre, Türkiye'nin istikrar notu geriledi. İstikrar notunun düşüşünde, AB üyeliği konusundaki tartışmaların, hükümet arasında önümüzdeki aylarda da huzursuzluk meydana getirmeye devam edeceği beklentisi etkili oldu.

Endeksle ilgili yapılan açıklamada, 3 Kasım'da erken seçim kararının siyasi ve ekonomik görünümü biraz da olsa rahatlattığı, fakat AB üyeliği konusunda ülkede süren tartışmaların, hükümet arasında önümüzdeki aylarda da huzursuzluk meydana getirmeye devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Reklam
Reklam

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 18 ülkenin değerlendirildiği endekste en yüksek puanı yine Macaristan aldı. Bu ülkeyi ise Meksika, Polonya, Brezilya, Güney Afrika ve Bulgaristan takip etti. Yaklaşan seçimler sebebiyle iktidar yarışının kızıştığı Brezilya'nın puanı hafifçe gerilerken, Polonya'da ise hakkında pek çok spekülasyonlar yapılan Grzegor Kolodko'nun Maliye Bakanı olarak atanması, bu ülkenin istikrar puanına olumsuz etki yaptı.

LEGSI endeksinde ülkeler, iç-dış krizlere dayanma ve yeni krizleri önleme kabiliyetlerine göre değerlendiriliyor. Buna göre, 0-20 puan arası 'başarısız', 20-40 puan arası 'düşük istikrar', 40-60 puan arası orta istikrar', 60-80 puan arası 'yüksek istikrar', 80-100 arası ise 'maksimum istikrar' olarak değerlendiriliyor.

Türkiye, geçen ay 52 puanla 'orta istikrar' düzeyindeydi. Hükümet 100 üzerinden 54, halk 60, güvenlik 59, ekonomi ise 35 puan almıştı. Endekste, Türkiye'nin yanı sıra yer alan diğer ülkeler şöyle: Arjantin, Azerbaycan, Brezilya, Bulgaristan, Kolombiya, Hırvatistan, Macaristan, Polonya, Venezuela, Endonezya, Filipinler, Meksika, Rusya, Tayland, Ukrayna, Güney Afrika ve Özbekistan.

Reklam
Reklam

Endekse göre 'istikrarlı ülke' kategorisine, 'devlet kurumları ve hükümetin verimli çalıştığı, halkın büyük oranda politik olarak temsil edildiği, devlet karşıtı oluşumların olmadığı, siyasi şiddet örneklerinin çok az olduğu, sosyal, etnik veya din çatışmalarının son derece az olduğu, doğal afet ve acil insani durumların nadiren yaşandığı ülkeler' giriyor.