İstimlak Bedelleri 38 Yıl Sonra Ödeniyor

Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin ulaşımı için 1974 yılında yapılan Elbistan-Çoğulhan karayolundaki istimlâk bedelleri, 38 yıl...

Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin ulaşımı için 1974 yılında yapılan Elbistan-Çoğulhan karayolundaki istimlâk bedelleri, 38 yıl sonra hak sahiplerine ödenmeye başladı.

Temeli, 1975 yılında atılan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin ilçeyle bağlantısını sağlamak ve malzeme akışını rahat gerçekleştirmek için 1974 yılında yapımına başlanan yaklaşık 28 kilometre uzunluğundaki Termik Yolu’nun böldüğü tarlalar için kamulaştırma bedeli 38 yıl sonra ödenmeye başladı. Yol güzergâhında bulunan ancak o dönemde kamulaştırma parası almayan yaklaşık 100 kişinin alacağı istimlâk bedelleri önümüzdeki günden itibaren Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından hesaplarına yatacak.

Reklam
Reklam

Elbistan-Çoğulhan karayolu (termik yolu), yapıldığı dönemde yüzlerce tarlayı ikiye böldü. 40 metre genişliğindeki yol için vatandaşların tarlasından 1 ila 3 dönüm arasındaki bölüm kamulaştırıldı. 1974 yılında da kamulaştırma işlemi için hak sahiplerine ihbarname gönderildi. Ancak, 100’e yakın hak sahibi bu uygulamadan haberdar olmadı. Daha sonra ise süreç bittiği gerekçesiyle o dönem cüzi bir rakam olan kamulaştırma bedeli için hiç kimse hukuk yolunu seçmedi. Ancak, 2009 yılında bir hak sahibi EÜAŞ’a tarlasından geçen yolun kamulaştırma bedelinin tarafına ödenmediği gerekçesiyle dava açtı. Tarlasının 38 yıldır yol olarak kullanıldığını ve kamulaştırma bedelinin de bu kullanım hakkıyla birlikte bugünkü değerden ödenmesini istedi. O dönemde kamulaştırma bedeli alan vatandaşların da yasal mücadele başlatması üzerine dava açanların sayısı 100’ü aştı. Ancak Yargıtay, bazı dosyaları reddetti ve davalar düştü. O dönemde bir şekilde kamulaştırmadan haberdar olamayan toplam 15 parseldeki 100’e yakın hak sahibi ise açtıkları davayı kazandı.

Reklam
Reklam

Hukuki sürecin hak sahiplerinin lehine tamamlanmasının ardından EÜAŞ, bir komisyon kurdu ve hak sahipleri ile görüşmeler başladı. Yapılan görüşmeler sonucunda hak sahiplerine dönüm başı 10 bin TL kamulaştırma bedeli ödenmesi kararlaştırıldı. İlgili komisyonun yarın hak sahipleri ile son bir görüşme yapacağı ve ondan sonra kamulaştırma bedellerinin vatandaşların hesabına aktarılacağı bildirildi. Bu da vatandaşların 10 bin ila 30 bin TL arasında kamulaştırma bedeli alması anlamına geliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: