İsveç yabancı işçi almaya başlıyor

STOCKHOLM (İHA) - İsveç Göçmen Bakanı Tobias Billström, bugün Yabancı Gazeteciler Derneği lokalinde yaptığı basın toplantısında, yeni işçi alımı ile kanunun meclisten geçtiğini açıklayarak, kanun ile ilgili geniş bilgi verdi.

Bakan Billström, "Yeni çıkan yabancı işçi çalıştırma kanunu, ileride kaçınılmaz olan kalifiye veya kalifiye olmayan işçi veya üst düzey mesleki nitelikte olan kişilere duyulacak ihtiyacı karşılamak amacıyla İsveç Parlamentosu'nca kabul edilmiştir. İsveç'in daha çok ihracat ağırlıklı endüstrisi olması dolayısıyla dışarıya ürün satışını üst düzeyde tutmak ve daha da genişletmek için emekçi gücüne ihtiyacı vardır" dedi ve işçilerin sektördeki ihtiyaca göre alınacağını, en çok da doktor, dişçi, hemşire, IT
teknisyeni, mühendis, elektrik teknisyeni elemanlarına ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

Billström, "İsveç'in yabancı emekçi çalıştırma şartları diğer ülkelere göre daha farklıdır. İsveç'te kalifiye veya kalifiye olmayan emeği gözetmeksizin, pazar ihtiyacına göre işçi alınacaktır ancak İsveç hükümetinin bu konudaki tek kuralı, yurtdışından işçi çalıştırmak isteyen firmaların getirecekleri emekçilere İsveç kanunları gereğince maaş ödemesi, tüm sosyal haklardan faydalanabilmeleri için gereken işlemleri yapmalarıdır. Deneme için 24 aylık bir süre tanınacak olan işçiler başarılı olurlarsa bu
süre 48 aya çıkartılabilecek ve devamında bu şahıslara devamlı oturma ve çalışma izni verilecektir. Bu kişilerin eş ve çocuklarını da getirebilme hakkı tanınacak aynı zamanda aile fertleri de çalışma iznine sahip olacaklardır" dedi.

İsveç Göçmen Bakanı Tobias Billström, aynı zamanda İsveç üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilerin, üniversitenin son sınavından sonra İsveç'te çalışmak isterlerse kendilerine hak tanınacağını belirtti ve bu projenin AB için de bir pilot proje olarak görülmekte olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Öte yandan Bakan Billström, "İsveç'in kabul ettiği bu kanunun, İsveç'in sadece üst düzey kalifiye elemanlara yönelik bir stratejisi olmadığını, bir elektrik teknisyeni ve bir motor tamircisinin de bu pazarda rolü olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

İlticacıların da bu kanundan faydalanıp faydalanmayacağı yönündeki soruya Bakan, "İltica ile yabancı işçi çalıştırma projesi iki ayrı proje. İlticalılara koruma hakkı sağlama çerçevesinde İsveç başarılı, fakat bu kişilerin topluma entegre olmaları ise aynı düzeyde değil. İsveçliler yabancı emekçilere karşı müspet tutum içersindeler. Buraya gelecek kişilerin hem kendi ekonomilerine, hem de İsveç ekonomisine katkıda bulanacaklarının bilinci içersindeler" dedi.

İsveç'e yabancı işçi alımının yeni olmadığını belirten Bakan Billström, 60lı yıllarda İtalyan ve Yugoslav işçilerin İsveç'e davet edilerek çalıştırıldığını ve bunların çoğunun İsveç toplumuna uyum sağladığını söyledi.