Avukatı Türk olan Cezayirli sığınmacı yargılanacak. Sosyal medya ise AB ile varılan mutabakat uyarınca Haziran ayında uygulanmaya başlaması planlanan Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde; İsveç gibi ülkelerin, suç işleyen kaçak göçmenleri Türkiye’ye gönderip göndermeyeceğini tartışıyor. Ankara, Türk vatandaşlarına AB’de vizesiz dolaşım karşılığında, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa’ya giden göçmenleri geri almayı kabul etmişti.
İsveç’in başkenti Stockholm’deki Gamla Stan metro istasyonunda gerçekleşen ve saniye saniye kameralara yansıyan olayda, yaşlı bir kadının cep telefonunu çalmaya çalışan hırsıza engel olmaya çalışan genç bir anne, saldırganın hışmına uğradı. İki çocuğunun gözü önünde genç kadının karnına ve yüzüne vuran hırsız, daha sonra da kadına tükürüp olay yerinden kaçtı.
"İSVEÇ'İN EN NEFRET EDİLEN ADAMI"
Görüntülerin yayınlanmasının ardından İsveç'te sosyal medya tarafından 'en nefret edilen adam' ilan edilen saldırgan 24 saat içinde yakalandı. Norveç, Yunanistan,Danimarka ve İsveç'te dört farklı isimle sığınma talebinde bulunduğu anlaşılan saldırganın gerçek kimliğinin ortaya çıkması ise birkaç gün aldı. 33 yaşındaki saldırganın Türk avukatı Ekrem Güngör, International Business Times UK'e yaptığı açıklamada, Cezayir asıllı müvekkilinin adının Sofian olduğunu söylemekle yetindi.
**HÜKÜM GİYERSE TÜRKİYE’YE GÖNDERİLMEYECEK**
Daha önce de şiddet olaylarına karıştığı belirtilen ve sığınma talebi İsveç tarafından reddedilen Sofian; hırsızlık, saldırı ve taciz suçlarından yargılanmak üzere gözaltında tutuluyor. Sofian, Dublin Düzenlemeleri uyarınca, Danimarka'ya, yani ilk mülteci talebinde bulunduğu ülkeye gönderilecek. Ancak mahkeme sonucunda hüküm giyerse, cezasını çekmek üzere İsveç'e iade edilecek. Suçsuz bulunursa ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya girdiği ispatlanırsa, Geri Kabul Anlaşması uyarınca Türkiye’ye gönderilme ihtimali de bulunuyor.
**İKİNCİ ŞOK**
Bu vakayı tartışan İsveç, dün de başrolünde yine bir göçmenin olduğu bir başka olayla sarsıldı. Göteborg kenti yakınlarında yer alan Molndal'daki bir mülteci merkezinde 15 yaşındaki bir sığınmacı, 22 yaşındaki bir kadın görevliyi bıçaklayarak öldürdü.
![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1460725/640xauto.jpg)
Saldırganın 22 yaşındaki genç kadına tecavüz girişiminde bulunduğu ve öldürene kadar bıçakladığı belirtiliyor. İsveç'te büyük yankı uyandıran ve sebebi henüz bilinmeyen olayın ardından tutuklanan sığınmacının ismi ya da uyruğu açıklanmadı. Bıçaklanarak öldürülen mülteci merkezi çalışanı Alexandra Mezher'in Lübnan asıllı olduğu bildirildi.
Alexandra Mezher 14 ile 17 yaş arasında sığınmacı çocukların kaldığı kampta görevliydi. Kötü haberi alan ailesi genç kadının bir melek gibi oldukça iyilik sever, güleryüzlü ve sıcak bir insan olduğunu söyledi.
**TÜRKİYE'DE TARTIŞMA YARATTI**
Bu iki olay Türkiye sosyal medyasında da büyük bir tartışma başlattı. Zira Suriye’deki savaştan kaçan yüz binlerce mülteciye kucak açan Türkiye, Haziran’dan itibaren göçmen politikasında yeni bir döneme giriyor. Avrupa Birliği’nin şart koştuğu ve Aralık ayında Ankara’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın ilk aşaması Haziran’da başlayacak.
>
**GERİ KABUL ANLAŞMASI NEDİR?**
>
> Geri kabul anlaşması, bir ülkede yasadışı olarak bulunan kişilerin anlaşma yapılmış kaynak ülkeye veya en son transit geçiş yaptıkları ülkeye geri gönderilmesi. Türkiye ile AB Geri Kabul Anlaşması’yla, karşılıklılık ilkesi gereği, Türkiye’de veya AB’ye üye bir ülkede, ülkeye giriş, ülkede bulunma veya ikamet etme koşullarını sağlamayan veya sağlayamaz duruma düşen kişilerin Anlaşmada belirlenen şartlar ve kurallar çerçevesinde ilgili ülkeye geri gönderilmesi amaçlanıyor.
>
> Bu çerçevede,
>
> \- Yasadışı yollarla AB ülkelerine giden veya bu ülkelerde bulundukları sırada yasadışı duruma düşen (örneğin vize süresini geçiren) Türk vatandaşları ve Türkiye üzerinden Anlaşmaya taraf olan diğer ülkelere geçiş yapan üçüncü ülke vatandaşlarının Anlaşmada belirlenen şartlar ve kurallar çerçevesinde Türkiye’ye geri alınmasını,
>
> \- Yasadışı yollarla AB ülkeleri üzerinden Türkiye’ye gelen veya Türkiye’de bulundukları sırada yasadışı duruma düşen AB üyesi ülkeler ve üçüncü ülke vatandaşlarının Anlaşmada belirlenen şartlar ve kurallar çerçevesinde ilgili AB ülkesine iade edilmesini düzenliyor.