İsveçli ünlü yazar Henning Mankell 67 yaşında vefat etti

İsveçli yazar Henning Mankell kansere yenik düştü. Dedektif Kurt Wallender'in maceralarını kaleme aldığı romanlarıyla bilinen Henning Mankell 67 yaşında hayatını kaybetti.

İskandinav polisiye romanlarının önde gelen isimlerinden İsveçli yazar Henning Mankell yaşamını yitirdi 67 yaşında hayatını kaybeden Henning Mankell geçen yıl bir gazetede yayımlanan yazısında kanser olduğunu açıklamıştı. Mankell Dedektif Kurt Wallender'in maceralarını konu alan polisiye romanlarıyla biliniyordu.

2014 yılının hemen başında disk kayması kuşkusuyla Stokholm'de doktora gittiğinde, akciğerinde ve ensesinde tümör olduğunu, kanserin tüm vücuduna yayıldığını öğrenen Henning Mankell geçen yıl Amerikan NPR radyosuna verdiği mülakatta "Benim için bir felaket oldu. O ana dek herşey normaldi. Birden herşey yok oldu. Benim ailemde kimse kanserden ölmemişti. Her zaman başka birşeyden öleceğimi düşünürdüm." demişti.

Reklam
Reklam

2011 yılında Telegraph gazetesine mülakat veren Henning Mankell, "İyi bir polis olmanın ne kadar zor olduğunu göstermek istedim. Ama galiba üçüncü romandan sonra bir arkadaşıma sordum; Wallander'e nasıl bir hastalık verebilirim diye... Hiç duraksamaksızın diyabet dedi. Ben de diyabetli yaptım Wallender'i ve daha da poplüler hale geldi. James Bond'un kendisine insülin iğnesi vurması akla hayale sığmaz ama Wallender için pekala doğal birşey gibi göründü." diyordu.

HENNİNG MANKELL KİMDİR?

Günümüz İskandinav Polisiyesinin en önde gelen yazarıdır. Özellikle, yarattığı Kurt Wallander dedektif karakteriyle bütün dünyada meşhur olmuştur. Mankell'in dedesi de, onunla aynı adı taşıyan ünlü bir besteciydi. Henning Mankell 3 Şubat 1948'de İsveç'in kuzeyindeki Härjedalen'de doğdu. Annesi aileyi terk etmiş olduğu için babası tarafından büyütüldü. On yedi yaşında Stockholm'e giderek Riks Tiyatrosu'nda yönetmen yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 1968'de yönetmenliğe ve yazarlığa adım attı. İlk romanı Fångvårdskolonin som försvann (Kaybolan Esir Kampı) 1979'da yayımlandı. 1985'te Maputo'da bir tiyatro topluluğu kurmak üzere aldığı davet sonucu gittiği Mozambik Henning Mankell'in ikinci vatanı haline geldi. 1990-98 yılları arasında yazdığı, kahramanı Komiser Wallander olan polisiye romanlarla dünya çapında ün kazandı. Bunların yanı sıra Afrika'da geçen romanlar, tiyatro oyunları, çocuk ve gençlere yönelik kitaplar da yazdı. 2001'de İsveç'te kendi yayınevi Leopard Förlag'ı kuran Henning Mankell, yılın yarısından çoğunu geçirdiği Maputo'da Teatro Avenida'nın da yöneticiliğini yapmaktadır. İsveççe yazdığı Rüzgârlara Söyleyen Solveig Nordlund tarafından filme uyarlanmıştır.

Reklam
Reklam

Henning Mankel, çeşitli romanlar, oyunlar, çocuklara ve gençlere yönelik kitaplar yazdı. Ancak asıl ününü 1991-2009 yılları arasında kaleme aldığı Kurt Wallander romanlarıyla yaptı. Polisiye-gerilim türündeki bu kitaplarıyla dünya çapında bir üne erişti. 1973 yılından bu yana kitapları 40 milyondan fazla sattı. Henning Mankell'in eserlerinin Türkçe çevirileri arasında şunlar sayılabilir: Ayazdan Önce (2008), Dans Öğretmeninin Dönüşü (2006), Riga'nın Köpekleri (2005), Bir Adım Geriden (2003), Beşinci Kadın (2002), Yanlış Yol (2002), Ölümün Karanlık Yüzü (2000), Beyaz Aslan (2000).