İsveç'te şişmanlıkla mücadele

ANKARA (İHA) - İsveç'te çocuklarda şişmanlığa karşı ilk kez ülkenin kuzeyindeki Vaesternorland bölgesinde yeni bir uygulama başlatıldı.

Bu yeni uygulamaya göre, bölgedeki sağlık ocağı doktorları, anaokuluna başlayan 4 yaşındaki çocukları tartıp vücut kitle endeksini hesaplıyor ve fazla kiloya karşı ailelere bilgi veriyor.

Konuya ilişkin olarak internette yer alan habere göre, İsveçli uzmanlar, İsveç'in genelinde ilkokullarda her dört çocuktan biri, Vaesternorrland bölgesinde ise her üç çocuktan birinin şişman olduğunu yapılan araştırmalar sonrası tespit etiler. Bu tespitler sonucu çalışmalara başlayan doktorlar yeni bir otokontrol metodu geliştirerek şişman çocukların yemek alışkanlıkları konusunda anne babalara bilgi verme sistemini başlattılar.

Reklam
Reklam

Çocuklardaki fazla kiloların en önemli nedeninin fast-food türü yiyecekler, cips, şekerli gazoz ve kolalı içecekler olduğunu belirten uzmanlar, çocukların sağlıklı beslenebilmeleri için fast-food türü yiyeceklerden ve şekerli içeceklerden uzak durmaları gerektiğini belirtiyorlar. Ülkede çocukları fast-food yiyeceklerden uzak tutmak için çeşitli yollar aranıyor.