İsveç'te "sözde süryani soykırım anıtı" reddedildi

STOCKHOLM (İHA) - Södertalje Belediyesi'nce geçen yaz alınan "sözde Süryani soykırımı" anıtı yapılması kararı iptal edildi.

Kararın alınmasında Södertalje Belediyesi'nde her partiden meclis üyesi bulunmasının etkili olduğunu iddia eden Emekliler Partisi üyesi Sten Lundin'in, il idare mahkemesine yaptığı itiraz üzerine belediyenin aldığı karar iptal edildi. Lundin, eğer ortada bir soykırım varsa bu kararın belediye tarafından değil İsveç Parlementosu tarafından alınması gerektiğini belirtti.

"Sözde Süryani Soykırımı" anıtına iptal kararının Süryaniler'in yoğun bulunduğu yaşadığı Södertalje'de büyük yankı uyandırdı. İtiraz dilekçesinde bir Türk avukatın imzası olmasının iptal kararının tepki almasına neden olduğu iddia ediliyor.

Reklam
Reklam

Süryanilere göre, Sten Lundin'nin dilekçe hazırlarken bir Türk avukattan yardım aldığı ve bu durumun kararın iptal edilmesinde etkili olduğu söyleniyor.
Stockholm'un bir ilçesi olan Södertalje'de belediyenin "sözde Süryani soykırımı" anıtı yapması için karar alınmıştı. Emekliler Partisi'nden Sten Lundin bu karara karşı çıkmıştı.