İşveren azalırken, istihdam artıyor

ANKARA(ANKA)-Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2.5 milyonluk işsiz sayısının tam tersine Türkiye'de gerçekte 5 milyondan fazla işsiz kişi bulunduğu belirlendi. Ücretli çalışanların sayısında son bir yıllık dönemde yüzde 5.7 oranındaki artışa karşın işveren sayısının yüzde 3, kendi hesabına çalışanların ise yüzde 3.9 oranında azalması dikkat çekti.

ATO'nun "Ekonomik Görünüm" isimli raporunda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hane halkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre mart ayında işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre 0.4 puanlık bir düşüşle yüzde 10.4 düzeyine indiği hatırlatıldı. Raporda, aynı sonuçlara göre son bir yılda istihdamın, 597 bini tarım dışı, 127 bini ise tarım sektöründen kaynaklanmak üzere toplam 725 bin kişi artarak 21 milyon 977 bine yükseldiği, resmi işsiz sayısının ise 2 milyon 562 bin olarak açıklandığı vurgulandı. Bu kapsamda İşsiz sayısında geçen yıla göre 49 bin kişilik bir azalış yaşandı.

Reklam
Reklam

2.5 DEĞİL 5 MİLYON'DAN FAZLA KİŞİ İŞSİZ

Raporda, "gerçek işsizliğin" TÜİK'in işsiz olarak kabul etmediği, iş bulamayacağı gerekçesiyle iş aramayanlar ve mevsimlik çalıştığı için bu mevsimde işi olmayanların da göz önüne alınarak hesaplandığı belirtildi. Raporda, Türkiye'deki gerçek işsizlik oranının yüzde 19.2'den yüzde 18.8'e gerilediği kaydedildi. Geçen yıl martta 5 milyon 649 bin kişi olarak hesaplanan gerçek işsiz sayısının bu yıl 5 milyon 87 bine indiği belirtildi.

TARIMDAKİ İSTİHDAM ARTIŞI DİKKAT ÇEKİCİ

Son bir yıllık dönemde Türkiye'de toplam istihdamın yüzde 3.4 oranında artış kaydettiğine işaret edilen raporda, bu dönemde en yüksek istihdam artışının yüzde 6.3'le inşaat sektöründe gerçekleşirken, sanayi sektöründe yüzde 4.1'lik, hizmetler sektöründe ise yüzde 3.4'lük artış yaşandığı kaydedildi. Raporda, 2006 yılı sonuna kadar istihdamı sürekli azalan tarım sektöründe ise yüzde 2.3 oranında bir istihdam artışı kaydedildiğine dikkat çekildi. Raporda, Türkiye'deki istihdamın yüzde 25,7'sini tarım, yüzde 20'sini sanayi, yüzde 5.1'ini inşaat ve yüzde 49.2'sini ise hizmetler sektörünün sağladığı anlatıldı.

Reklam
Reklam

İŞVEREN SAYISI AZALDI, İSTİHDAM ARTTI

Raporda, istihdamla ilgili olarak dikkat çeken önemli bir gelişmenin ise ücretli çalışanların sayısında son bir yıllık dönemde yaşanan yüzde 5.7 oranındaki artış olduğu vurgulandı. Bu dönemde yevmiyeli çalışanların sayısında yüzde 5.5, ücretsiz aile işçilerinin sayısında yüzde 3.9 artış yaşandığı anlatılan raporda, işveren sayısının yüzde 3, kendi hesabına çalışanların ise yüzde 3.9 oranında azaldığına işaret edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

İŞSİZLİK ÇÖZÜM BEKLEYEN EN ÖNEMLİ SORUN

"Kurumsal olmayan sivil nüfusun 937 bin kişilik bir artışla 73 milyon 260 bin kişiye, çalışma çağındaki nüfusun ise 876 bin kişi artarak 52 milyon 284 bin kişiye ulaştığı son bir yıllık dönemde Türkiye ekonomisinin yaratabildiği istihdam ise 725 bin kişide kaldı. Küskünlerle birlikte 5 milyondan fazla işsiz bulunan Türkiye'de yaratılan istihdam çalışma çağına yeni katılanla nüfusun bile altında kalırken, istihdama yeni katılanların talep ettiği işi zor karşıladı.

Reklam
Reklam

Çalışabilir yaştaki nüfusta meydana gelen artıştan daha az istihdam yaratan bir ekonomide işsiz sayısının azalması ise işgücüne katılım oranının düşüklüğünden kaynaklanıyor. Diğer ülkelerde ağırlıklı olarak yüzde 60'ın üzerinde seyreden işgücüne katılım oranı Türkiye'de hala yüzde 47 düzeyinde bulunuyor. İstihdama katılma oranı ise (çalışanların çalışabilir yaştakilere oranı) yüzde 42.1 düzeyinde bulunuyor."