İşverenle anlaşamayan kömür işçilerine aileleri de destek verdi

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi Özel Kömür İşletmesi'nde çalışan işçilerin eylemi altıncı gününde devam...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi Özel Kömür İşletmesi'nde çalışan işçilerin eylemi altıncı gününde devam ediyor. İşçi eşleri ve çocukları da eyleme destek vermek için iş yeri önüne geldi. İşveren ile işçi temsilcileri arasında yapılan anlaşma çalışmaları olumsuz sonuçlandı.
Ereğli’ye bağlı Kandilli Beldesi HEMA Kömür işletmesinde çalışan yaklaşık 800 işçi, 6 gün önce başlattıkları greve devam etti. Maaşlarına zam ve kömür haklarının da verilmesi konusunda isteklerini sürdüren işçilere bir destek de eşleri, çocukları ve yakınlarından geldi. 6 gündür eve gitmeyen işçi eşleri, çocukları ile birlikte çalışanlara destek verebilmek için sabah saatlerinde iş yeri önünde yerlerini aldı. Sabah evde hazırladıkları ekmek arası yiyecekleri eşlerine veren madenci eşleri, kendilerinin de devam eden desteğe istenen hakların verilmesine kadar destek vereceklerini söylediler.

Reklam
Reklam

"EŞİMİN ALDIĞI MAAŞ YETMİYOR"
HEMA Kömür işletmesinde çalışan 34 yaşındaki Salih Karameşe’nin eşi Hanife Karameşe (31) de eşine ve diğer işçilere destek vermek amacıyla 4 çocuğu ile birlikte işletme önüne sabah saatlerinde geldi. 4 yaşındaki oğlu Mevlütcan’ın “Babamın hakkını istiyorum” diyerek babasına destek verdiğini kaydeden Hanife Karameşe, “Biz sonuna kadar buradayız. Eşimin ve diğer işçilerin haklarının verilmesini istiyoruz. 4 çocuk, ev kirası ile birlikte geçim zorluğu yaşıyoruz. Sonuna kadar eşimin yanındayım.” dedi. Ailenin 11 yaşındaki kızları Buse ise “Babamın maaşı az olduğundan beni kursa gönderemiyor. Arkadaşlarım kursa giderken ben gidemiyorum” diyerek yaşadıklarını dile getirmeye çalıştı.

"OĞLUM BEKÂR AMA EVLENEMİYOR"
HEMA Kömür işletmesinde çalışan ve grev kararından sonra eve gitmeyen Salih Taş’ın annesi 56 yaşındaki Meryem Taş ise oğlunun aldığı maaşın az olması sebebiyle evlenemediğini söyledi. Anne Taş, “Oğlum 750 lira maaş alıyor. Aldığı bu maaşın 200 lirasını bana veriyor. Geri kalan kısmının borçlarına ancak yettiğini söylüyor. Evlenmek istiyor. Ama bu maaşla kiraya çıkması mümkün değil. İş yeri sahiplerinden bu zammın verilinceye kadar burada oğluma ve arkadaşlarına destek çıkacağım.” dedi.
Madenci çocuklarının da babalarının haklarını istediği eylem devam ederken, iş yeri yöneticilerinin görüşme talebi üzerine 5 kişilik işçi temsilcisi seçildi. Seçilen 5 kişi iş yeri yetkilileri ile yaptıkları görüşme sonrasında konuşulanları işçilere aktardı. Herkes eylemin biteceğini düşünürken, işverenin maaş ve zam talebini kabul etmemesi üzerine eyleme devam kararı aldılar.

Reklam
Reklam

"KİMSE İŞÇİLERE SAHİP ÇIKMIYOR"
Damadı için desteğe gelen Şengül Küçük ise çalışanların yeterli desteği alamadığı ve yalnız bırakıldıkları için haklarını alamadıklarını söyledi. Küçük, konuşmasında, “Bizim bu işçilerimize sahip çıkan yok. Benim damadım çalışıyor. Kızımın bir çocuğu var. Bir de hamile. Kendisi hasta ve sürekli olarak kusuyor. Olayın bu duruma gelmesindeki en büyük neden de bu işçilere sahip çıkılmamasından kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

"GEREKİRSE BANA KELEPÇE VURSUNLAR"
Emekli madencilerden 85 yaşındaki Hüseyin Sever de işçilere destek vermek için iş yeri önüne geldi. Kendisinin 35 yıllık madenci olduğunu ve bugüne kadar böyle bir olay görmediğini söyleyen Sever, grev haberlerinin televizyonlarda çıkmamasına da tepki gösterdi. Sever, şöyle dedi:
“Bizim zamanımızda böyle şeyler yaşanmıyordu. 1 haftadır burada çocuklar grev yapıyor. Bu durma yetkililerin el atması lazım. Gerekirse bana kelepçe vurup götürsünler. Ben onlar için kendimi seve seve kurban ederim. Yeter ki onların isteği olsun.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz