“Temel hak ve özgürlükler, referandum konusu olamaz. Bu durumdan İsveç Hükümet yetkililerinin de rahatsız olduğunu biliyoruz. Referandum AİHM Sözleşmesine aykırılık içerirse bu durum ortadan kalkar” dedi.
Finlandiya Parlamento Başkanı Sauli Niinisto ve beraberindeki heyet, Meclis’te TBMM Başkanı Şahin’i ziyaret ettiler.
Şahin kabulde yaptığı konuşmada, Finlandiya ile Türkiye’nin ilişkilerinin çok eski tarihlere uzandığını belirterek, 85 yıl önce 9 Aralık’ta iki ülke arasında dostluk anlaşmasının imzalandığını söyledi.
O günden bugüne kadar iki ülke arasında ki ilişkilerin karşılıklı dostluk ve anlayış içerisinde yürüdüğünü ifade eden Şahin, “Bu ilişkiler 1924’ten önceye dayanıyor. Finlandiya’ya göç eden Tatar Türkleri de ilişkilere farklı bir anlam katmıştır” dedi.
Konuk Başkan Niinisto’da, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, cumhurbaşkanları ve hükümetler arasında yapılan ziyaretlerin yeterli olmayacağına dikkat çekerek, bu ziyaretlerin halklar ve parlamentolar arasında da yapılması gerektiğini savundu.
-REFERANDUM AİHM’DEN DÖNER, MÜSLÜMANLAR RAHATLAR-
Konuşmaların ardından soruları yanıtlayan Şahin, “İsviçre’de yapılan minare referandumu” ile ilgili soru üzerine, kararı isabetli bulmadığını belirtti. Şahin referandumu şöyle değerlendirdi:
“Din ve ibadet özgürlükleri temel hak ve özgürlükler arasındadır. Temel hak ve özgürlüklerin referandum konusu yapılmasını isabetli bulmuyorum. Benim yaklaşımım ne yazık ki referandumdan sonra yapıldı, aslında bu tür yaklaşımlar referandumdan önce ifade edilmeliydi. Tutarlı bir politikanın takip edilmesi gerekir. Bu durumdan İsveç Hükümet yetkilileri de rahatsız. İsveç Adalet Bakanı konun AİHM’ne taşınmasını adres gösterdi. Referandum AİHM Sözleşmesine aykırılık içerirse, İsviçre’de yaşayan Müslümanlar da rahatlar mutlu olur.”
Aynı soruya yanıt veren Finlandiya Parlamento Başkanı Sauli Niinisto’da, referandumun ülkelerin de alışılmış bir konu olmadığını vurgulayarak, “Bizde bu tip tartışmalara aşina değiliz. İfade özgürlüğüne, inanç özgürlüğüne saygı duyulması gerekir. Bu konular bizde tartışılmaz. Böyle bir konunun ülkemizde referanduma sunulması söz konusu olamaz. Bu konuya katkı sağlamak istiyorsak, konuyu iyi anlamamız gerekiyor” dedi. (ANKA)