İsviçre ile gizli hesap dönemi kapandı

Türk zenginlerin İsviçre’deki gizli hesaplarının üzerindeki sır perdesi kalkıyor.

Maliye Bakanı Şimşek, İsviçre’deki gizli hesap döneminin kapandığını belirterek, “Bu ülkede parası, altını, menkul kıymeti olan kişilerin bilgisine ulaşabileceğiz” dedi.

Nereden buldun” sorusu sormadan dünyanın dört bir köşesinden gelen milyarlarca doları kasalarında saklayan İsviçre ile Türkiye arasındaki gizli hesap dönemi sona eriyor. Vergi cenneti Lüksemburg’dan sonra İsviçre de ülkesindeki off-shore bankalarda bulunan Türklerin gizli hesap bilgilerini Maliye Bakanlığı’na açma kararı aldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ve İsviçre arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının yeniden parafe edildiğini belirterek, “Çember daralıyor. İsviçre ile de gizli hesap dönemi kapandı” dedi.

Reklam
Reklam

Bu işbirliği ile Türklerin İsviçre bankalarındaki 60 milyar doları aşan hesap bilgileri sır olmaktan çıkacak. Yapılan anlaşma doğrultusunda Türk Maliyesi, bir şüphe durumunda İsviçre Maliye’sinden isim vererek gizli banka hesaplarıyla ilgili bilgi isteyebilecek. İsviçre Maliyesi de, bankalardan alacağı bilgileri Maliye Bakanlığı’na iletecek. Ancak bu anlaşma, tüm gizli hesap bilgilerinin açıklanması anlamına gelmiyor.

Bilgi değişimi olacak

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye ve İsviçre arasında 2008’de imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın, Bern’in özellikle bankacılık sırlarıyla ilgili bilgi değişimi politikasında değişikliğe gitmesi nedeniyle tekrar müzakereye açıldığını söyledi.

Bilgi değişiminin, bankacılık sırlarını içerecek şekilde OECD model anlaşmasının 26. maddesine uygun olarak anlaşmaya dahil edilmesi amacıyla iki ülke arasında müzakerelerin 3-4 Kasım tarihlerinde Bern’de tamamladığını bildiren Şimşek, yapılan görüşmeler sonucunda üzerinde uzlaşma sağlanan metnin de 4 Kasım’da parafe edildiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Parafe edilen anlaşma metnine göre, tarafların bilgi talebinin, bilginin bir banka, bir finans kurumu, vekil veya temsilci nezdinde tutulmasının gerekçe gösterilerek reddedilmesinin artık söz konusu olamayacağına dikkati çeken Şimşek, “Ayrıca bilgi değişimi, yalnızca anlaşmada kapsanan kişilerle sınırlı olmayacak, her iki devlette mukim olmayan kişiler için de söz konusu olabilecektir” dedi.

Şimşek, şunları kaydetti: “Anlaşmanın uygulanmaya başlanmasıyla iki ülke arasında geniş kapsamlı bir bilgi alışverişi söz konusu olacak. Türkiye’de tam mükellefiyet esasına göre vergilendirilen ve İsviçre’de para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar gibi varlığı bulunan kişilere ilişkin gerektiğinde İsviçre makamlarından bilgi temin edilmesi söz konusu olabilecek.”

Tüm vergi cennetleri göz altında

Maliye Bakanlığı’nın vergi cenneti olarak ifade edilen ülkelerle bilgi değişimine olanak sağlamak amacıyla, “Bilgi Değişimi ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması” yapılmasını öncelikli politika olarak benimsediğine dikkati çeken Mehmet Şimşek, “Vergi cenneti olarak ifade edilen ülkelerle de söz konusu anlaşmayı yapabilmek için gerekli çalışmalar başlatıldı” dedi. Varlık Barışı Kanunu’ndan yararlanma süresinin 31 Aralık’ta sona ereceğini hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti: “Türkiye-İsviçre arasındaki anlaşma hükümleriyle bakanlığımızın ’vergi cenneti’ kapsamındaki ülkelerle yürüttüğü anlaşmaların göz önünde bulundurulmasının yararlı olacağı düşünülüyor.”

Reklam
Reklam

İsviçre’deki off-shore bankacılığının büyüklüğü 2 trilyon dolar.