İsviçre “Tarihçiler komisyonu” için hazır

Türk-Ermeni müzakerelerine arabuluculuk yapan İsviçre’nin, Zürih’te imzalanan protokollerin çerçevesinde oluşturulması öngörülen “Tarihçiler Komisyonu”na katkıya hazır olduğu bildirildi.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı Siyaset Dairesi Başkanı Thomas Greminger, İsviçre’nin Türkiye ve Ermenistan arasındaki aracılık çabalarına devam etmeye hazır olduğunu belirterek, 1915 olaylarını araştıracak olan Tarihçiler Komisyonu’na katkı yapabileceklerini ifade etti.

Thomas Greminger “Schaffhauser Nachrichten” tarafından aktarılan haberde, Türkiye ile Ermenistan arasında protokollerin imzalanmasının ardından sıranın iki ülkenin parlamentolarında olduğuna işaret ederken, daha sonra İsviçre’nin Ermenistan ve Türkiye arasında aracı olmasının ihtimal dışı olmadığını belirtti.

Reklam
Reklam

Greminger, bu çerçevede ülkesinin, diğer çalışmalar yanısıra, 1915 olaylarını araştıracak olan Tarihçiler Komisyonu’na katkı getirebileceklerini ifade etti.

-“KOMİSYON ÜYELERİNİN MİSYONU GARANTİ EDİLECEK”

Bu arada, Ermeni medya kuruluşu AZG’ye göre, İsviçre Dışişleri Bakanlığının Soykırımı Önleme Meseleleri uzmanı Bayan Bliker, 1915 olaylarına ilişkin olarak Ermenilerin ve Türklerin farklı görüşlerine dikkat çekerken, “Amacın tarihi yeniden yazmak değil, beraberce okumak olduğunu” belirti ve bağımsız komisyon üyelerinin misyonunun garanti edileceğini de söyledi.(ANKA)