İsviçre'de nefes kesici tren yolculuğu

Dört bir yanı demir ağlarla çevrili İsviçre’de tren halkın en çok tercih ettiği ulaşım aracı. Her gün yüz binlerce kişi işlerine ve evlerine trenle gidip geliyor.

Dört bir yanı demir ağlarla çevrili İsviçre'de tren halkın en çok tercih ettiği ulaşım aracı. Her gün yüz binlerce kişi işlerine ve evlerine trenle gidip geliyor.


İsviçre'deki çok sayıdaki dağ ve tepelerin hemen hemen hepsine çekişli tren veya teleferik sistemiyle çıkılıyor. İşte İsviçre'nin muhteşem demiryollarından sadece birkaçı...


Jungfraujoch Demiryolu

İsviçre'nin en güzel şehirlerinden biri olan Interlaken'de yer alan Jungfrau tren yolu görenleri büyülüyor.


Jungfrau, Peru'dan sonra dünyada en yüksek tren istasyonunun kurulu olduğu ikinci yer.

Reklam
Reklam

Avrupa'nın Çatısı olarak da adlandırılan Jungfrau'ya trenle iki ayrı koldan çıkılabiliyor.


Jungfrau demiryolu, 7,5 kilometrelik tünelde bin 500 metre irtifa kazanılıyor.


1896 yılında zengin bir Zürihli iş adamı bu bölgeye tatile gelir. Gördüğü güzellikten çok etkilenir ve bu manzarayı herkesin görmesi için birşey yapmaya karar verir. Ertesi gün Zürih'e döndüğünde iş adamları ile görüşür ve Jungfrau Demiryolu projesi için finansman bulur. Projenin 1,5 yılda tamamlanacağını ve 1,5 milyon frank gerektireceğini öngörür. Proje 16 yılda tamamlanır ve 15 milyon frank harcanır. 7,5 kilometrelik tünelin yapım aşamasında çalışma şartlarının zorluğu (soğuk,nem ve karanlık)nedeniyle onlarca insan hayatını kaybeder ve demiryolu 1912'de tamamlanır.


Bugün günde ortalama 5 bin kişi tarafından ziyaret edilen Avrupa'nın en yüksek tren istasyonu Jungfraujoch'un (3454 m) eşsiz bir mühendislik ürünü olduğu ortada.


Pilatus Demiryolu

Pilatus hattı dünyanın en dik demiryoludur.


Pilatus dağındaki bir hat yüzde 48 eğimlidir; bu nedenle de tepeden diş açılmış ray yerine, iki yanı dişli bir ray kullanılmaktadır.

Reklam
Reklam

Bu rayı iki yatay dişli çarka geçirilmiştir, hareketi ve frenlemeyi bunlar sağlar.



Bölgeyi ziyaret edenlerin bu manzara karşısında büyülenmemesi mümkün değil.



Albula ve Bernina Demiryolu Hattı 2008 Yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenen Rhaetian Tren Yolu, Albula ve Bernina bölgelerinden geçerek İsviçre Alpleri'ni aşan 2 tren yolunu birleştiriyor.


1904 yılında açılan Albula hattı 67 km uzunluğunda, 42 tünel ve 144 viyadükten oluşuyor.


Aşağıdaki UNESCO Dünya Mirasları sayfasında bu hatlar ile ilgili şöyle denilmiş: Albula ve Bernina bölgelerinden geçen Rhaetian Tren Yolu gerçekten müthiş bir teknik, mimari ve çevresel denge sağlarken inşaat mühendisliğinin ve mimarinin doğa ile bütünleşmiş muhteşemliğini temsil ediyor.


Landwasser Viyadüğü

İsviçre: Dağlık ve zorlu koşullara sahip olan İsviçre'de seyahat etmek oldukça zordu. Tüm bunları aşmak için cesur tasarımların yapılması gerekiyordu. 1902 yılında inşa edilen İsviçre Landwasser viyadüğü dünyanın en ünlü demiryollarından biridir ve İsviçre'nin turistik tanıtımlarında da görülür.

Reklam
Reklam