İsviçre'den Perinçek'in mahkumiyetine eleştiri

BERN (ANKA)- İsviçre'de yayınlanan Suisse gazetesi, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in "Ermeni soykırımı yoktur" dediği için mahkum olmasını eleştirdi. Gazete, kararın Ermeni davasını ileri taşımayacağını yazdı.

Lozan Mankemesi'nin İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i mahkum ederken Ermenilerin 1915'te uğradığı katliamı fiilen soykırım olarak kabul ettiği belirtilen haberde, Ermeni diyasporasının karar nedeniyle zafer çığlıkları attığı ancak Perinçek hakkındaki kararın Ermeni davasını ileriye taşıyacağını sanmanın bir yanılsama olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Reklam
Reklam

İşçi Partisi tarafından da duyurulan haberde, "Şu soruyu sormak gerekir, her şeyden önce siyasal ve tarihsel bir nitelik taşıyan bu sorun hakkında görüş bildirmek bir mahkemeye mi düşmektedir? Unutmamak gerekir ki inkarcılığı mahkum eden ceza kuralı, Yahudi soykırımı çerçevesinde öngörülmüştü" denildi.
İsviçre kamuoyunun soykırıma kesin olmuş gözüyle bakmasının tarihsel gerçekliği tespit etmede yeterli olmadığı da belirtilen haberde, soykırımı inkar eden 70 milyon Türkün varlığının da dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Haberde, "Türkiye o olayları tanımadığı sürece sorun Ermeniler açısından da çözüme kavuşturulamayacaktır. Bu açıdan başlatılması gereken belleği tazeleme çalışması bu mahkeme kararıyla kolaylaştırılmış olmayacaktır" ifadeleri yer aldı.