İsviçreli Emniyet Müdürünün Yargılanması

İsviçre Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone’un yargılanmasına Antalya’da devam edildi. Antalya 2. Ağır Ceza...

İsviçre Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone’un yargılanmasına Antalya’da devam edildi. Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, ’çakıl taşı’ olarak lanse edilen eserin Roma dönemine ait sütun parçası olduğu belirlendi.

Tatile geldiği Antalya’dan 27 Temmuz 2012 tarihinde ülkesine dönerken Roma dönemine ait sütun parçası ile yakalanan İsviçre’nin 13 şehirden oluşan Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone’ın yargılanmasına 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Tutuksuz yargılanan Varone’un katılmadığı davada, sanığı avukat Yasemin Mataracı savundu.

Reklam
Reklam

Sanat tarihçilerinin raporu doğrultusunda Emniyet Müdürü Christian Varone’un üzerinden çıkan parçanın Roma dönemine ait sütun parçası olduğu belirlenirken, avukat Mataracı bilirkişi raporuna itiraz ederek, “Biz bilirkişi raporunu kabul etmiyoruz. Bilirkişiler, sanat tarihçilerinden oluşuyor. Biz, Varone’un üzerinden çıkan parçanın Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy tarafından incelenmesini istiyoruz” dedi.

Ardından, 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Tekel’e üzerinde parçaların fotoğraflarının bulunduğu 6 adet kağıdı verdi.

Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda parçasının Roma dönemine ait sütun parçası olduğu belirtilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığına durumun ihbar edilmesini istedi. Heyet ayrıca, tüm delillerin toplandıktan sonra bilirkişi raporunun tekrar hazırlanıp hazırlanmaması yönünde karar vereceğini belirtti. Dava, 27 Kasım 2012 tarihine ertelendi.

Ülkesinde popüler olan polis müdürünün davasını İsviçre’den bazı gazeteciler de takip etti. Lillustre dergisi muhabiri Arnaud Badat, “İsviçre'de seçimlere komünist partiden aday. Dolayısıyla Valais Kantonu için çok önemli bir dava. Eğer bir mahkumiyet çıkarsa emniyet müdürlüğüne devam etme durumu olamaz. İsviçre için en önemli konu Varone’nin çelişkili ifadeleri” dedi.

Reklam
Reklam

Sanığı savunan avukat Yasemin Mataracı ise duruşma sonrası açıklama yapmaktan kaçındı. Yargılama aşamasındaki dava ile ilgili kesinlikle açıklama yapmayacağını belirten Mataracı, “Dosyanın esası hakkında bilgi veremem. Yorum yapmak istemiyorum, bilgi vermek istemiyorum” ifadesini kullandı.

Tatile geldiği Antalya’dan ülkesine dönerken 1. Dış Hatlar Terminali’nde x-ray cihazına giren Varone’un valizinde bir taş parçası tespit edilmişti. Taş parçasının tarihi eser olduğu iddia edilerek tutuklanan İsviçreli polis müdürü Christian Varone (49), avukatının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, daha sonra da Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nden sınır dışı edilmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: