İsyancı 8 ilçe belediye başkanından 14 maddelik rapor

İzmir'de Büyükşehir Belediyesi ile sorunları bulunan 8 belediye başkanının CHP Genel Başkan Yardımcılarına sunulmak üzere...

İzmir'de Büyükşehir Belediyesi ile sorunları bulunan 8 belediye başkanının CHP Genel Başkan Yardımcılarına sunulmak üzere bir rapor hazırladığı ortaya çıktı. Raporda ilçe başkanları, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan isteklerini sıralıyor.

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile aynı partiye mensup 8 ilçe belediye başkanı arasında süren krize son vermek isteyen Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Canalioğlu İzmir'de temaslara başladı. Gürsel Tekin, İzmir'de 'kriz olmadığı' yönünde açıklamalar yapsa da 8 belediye başkanı tarafından İzmir'de bulunan Genel Başkan Yardımcılarına sunulmak üzere 14 maddelik rapor hazırladığı ortaya çıktı. Sıkıntıların anlatıldığı raporda ilçe başkanları, Kocaoğlu'ndan isteklerini sıraladı.

Reklam
Reklam

Raporun ilk maddesinde, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki koordinasyon eksikliğine dikkat çekildi. İlçe belediyelerini ilgilendiren yatırım ve projelerin, sadece bürokratlar ile değerlendirilmesi eleştirildi. Başkanların en çok şikayet ettikleri konu ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan maddi yardımların, ilçelerin nüfusları ile doğru orantılı olmadığı noktası oldu. 5216 sayılı Pergel Yasası’ndan bahseden başkanlar özellikle büyükşehir sorumluluğunda olan su, kanalizasyon, zabıta gibi konularda, ilçe belediye başkanlarının mağdur edildiğini öne sürdü.

Sekiz ilçe belediye başkanı tarafından ortaklaşa hazırlanan raporun girişinde, "Yapılan toplantılarda ilçe belediye başkanları olarak aşağıdaki hususlarda görüş ve düşüncelerimizi hizmetin İzmir halkına daha iyi sunulabilmesi, yapılan eleştirilerin bazı konularda en aza indirilmesi bazı konularda ise ortadan kaldırılabilmesi için büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu'na iletilmesinin gerekli olduğu kanaatine vardık." denildi.

Reklam
Reklam

İsyancı başkanların 14 maddeden oluşan istekleri şöyle:
1- Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilçe belediye başkanlıkları arasında koordinasyon eksikliğinin giderilmesi.
2- Bazı yatırımların özellikle doğrudan ilçe belediyelerini ilgilendiren yatırımların ilçe belediye başkanlıklarıyla ve ilgili kurumlarıyla birlikte değerlendirilmesi ve projelendirilmesi.
3- İlçe belediyelerine nakti ve veya maddi yardımların yapılması ve bu yardımların nüfusa orantılı olarak sağlanması.
4- Büyükşehir Belediyesi meclisinde oluşturulan komisyonların komisyon üyelerinin seçiminde ilçe belediye başkanlarının da görüşünün alınması seçimin ona göre yapılması.
5- İlçe Belediye Başkanlarının Büyükşehir belediye başkanının en yakın çalışma arkadaşları olması gerektiği gerçeğinden yola çıkılarak büyükşehir bürokrasisinin de bu gerçeği görerek ilişkileri ona göre şekillendirmesi.
6- Büyükşehirin ilçe belediyelerinin ihtiyacı halinde araç ve makine yardımı yapması.
7- Zabıta işlemi ve uygulamalarında ortak strateji uygulamalarının belirlenerek birlikte hareket edilmesi.
8- Ulaşım problemlerinin çözülmesi konusunda alt geçitlerin, üst geçitlerin yerlerin tespit edilmesi vs. Otobüs güzergahlarının tespit edilmesi konusunda sürekli halkla muhatap olan ve karşı karşıya gelen ilçe belediye başkanlarının görüşlerinin alınarak çözümlerin ona göre üretilmesi hususunda azami özen gösterilmesi.
9- Cadde statüsü kazanan ve kaybeden güzergahların ya da bu statüde değerlendirilmesi gereken yerlerin ilçe belediyeleriyle gözüşülerek çözüm üretilmesi.
10-Tüm ilçeleri yakından ilgilendiren imar yönetmeliğinin hazırlanmasında ilçe belediyelerinin güzüşleri alınarak yönetmeliğin hazırlanması.
11-İlçe belediye meclisinden geçen kararların değerlendirilmesi sırasında daha olumlu ve yapıcı bir davranış sergilenmesi.
12- ESHOT, İzsu, İzelman gibi büyükşehir kuruluşlarının ilçe belediyeleriyle yapmayı düşündükleri uygulamaları ilçe belediye başkanlarından görüş alarak ve büyük ölçüde onların görüşlerine göre yapmaları.
13- Belediyede çalışan memurların toplu taşım kartlarının sağlanmasında ilçe belediyeleriyle birlikte ortak bir çözüm bulunması.
14 - Büyükşehir belediyesi meclis üyelerinin yapmış olduğu bu görevden dolayı oluşturulacak bir kart ile ulaşımlarının kolaylaştırılması.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz