Baş döndüren bir hıza sahip teknolojik gelişmeler, ülkemizde yakından takip ediliyor. Öyle ki, cep telefonu kullanıcılarının yaptıkları görüşmelerin toplam süresi bakımından AB ülkeleri arasında 3. sırada yer alıyoruz. Sosyal medya kullanımına baktığımızda ise, yalnızca Facebook üyelerinin sayısı 30 milyonu aşmış bulunuyor.
Bu durum, işyerlerinde kişisel görüşmeler ve internette sörf için zaman harcayan çalışanlarla işverenleri ister istemez karşı karşıya getiriyor ve sonuç, işten çıkarılma noktasına kadar varabiliyor. Zira Yargıtay, her iki davranışı da “iş görme edimini yeterince yerine getirememek” olarak değerlendiriyor.
İş akdi bu nedenle feshedilen çalışanların, yasaların kendilerine tanımış olduğu hak arama yollarına başvurarak işlerine dönebilme şansı ise yok denecek kadar az. Zira Yargıtay’ın bu alanda daha önce almış olduğu, emsal niteliğindeki iki önemli karardan dolayı, bu durumdaki çalışanların işlerine geri dönmek için açacakları davaları kazanma şanslarının bulunmadığı uzmanlarca ifade ediliyor.
Dahası, iş saatleri içerisinde gerçekleştirilen oyun oynama, çeşitli haber sitelerinde zaman geçirme gibi durumların, iş veriminde herhangi bir düşüş yaşanmasa dahi işten çıkarılma için geçerli bir neden olabileceği de, yine Yargıtay tarafından belirtilmiş durumda.
[
****](http://www.scroll.com.tr/intel-sayfa/dunyanin-en-ince-ultrabooku/)