İt kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış ne demek? İt kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış TDK sözlük anlamı nedir?

Atasözleri, deyimler ve birleşik fiiller birbirlerine benzese de aralarında kullanım ve oluşum farkları bulunur. Bunların hepsi kalıplaşmış ifadelerdir, ancak atasözleri bir yargı içerirken deyimler ve birleşik fiiller belirli durumları ve şeyleri ifade eder. Türkçe, bu ifadeler sayesinde zenginleşmiştir ve Türk tarihinden gelen bu sözleri kullanarak kuvvetli bir anlatıma kavuşur. It kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış ifadesi de, Türkçede bulunan öz anlatımlardan biridir. It kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış TDK sözlükte ne anlama gelir?

Atasözleri ve deyimler günlük yaşamın gerçeklerinden beslenen, ancak sıklıkla mecaz barındıran sözlerdir. Birleşik fiiller de iki veya daha fazla kelimelerin birleşmesiyle oluşan, eylem ifade eden sözlerdir. Deyimler, atasözleri ve birleşik fiiller yapıları gereği güçlü bir ifade sunarlar. Günlük yaşamda veya edebi eserlerde sıklıkla bu sözlerin anlatım gücüne başvurulur. It kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış ifadesi de bunlardan biridir. It kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış ne demektir?

Reklam
Reklam

It kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış Ne Demek? It kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış TDK sözlük anlamı nedir?

  • It kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış TDK sözlüğe göre 1 farklı anlama sahiptir.

It kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. başkasının korumasıyla iş yapan akılsız kişi, desteklendiğini unutarak kendi gücüne inanır anlamında kullanılan bir söz

It kağnı gölgesinde yürür de kendi gölgesi sanırmış ile Kurulan Atasözleri, Deyimler ve Birleşik Fiiller

it ağzını kemik tutar it değmekle deniz pis olmaz it derisinden post olmaz
it dişi domuz derisi it gibi çalışmak it ite (buyurur), it de kuyruğuna
it izi at izine karışmak it sürüsü kadar it ürür, kervan yürür
ite atsan yemez ite ot, ata et vermek iti an, taşı eline al (veya çomağı hazırla)
itin ahmağı baklavadan pay umar it ölüsü gibi itle çuvala girilmez
it sürü, para kazan it ulur, birbirini bulur itle dalaşmaktan çalıyı dolaşmak yeğdir
iti ite kırdırmak it iti ısırmaz iti öldürene sürütürler
itin kuyruğunda
Anahtar Kelimeler: