İtalya Başbakanı Monti tasarruf önlemleri için güvenoyu aldı

İtalya Başbakanı Mario Monti, hükümetinin sunduğu tasarruf önlemleri paketi için parlamentodan rahatça güvenoyu aldı.

İtalyan Parlamentosunun alt kanadı, Mario Monti hükümetinin, 33 milyar euroluk kesinti yapılmasını ve reformlara gidilmesini öngören tasarruf önlemleri paketini, 88 olumsuz oya karşılık 495 oyla kabul etti.

Başbakan Monti'nin kemer sıkma önlemlerinin Senato'dan da onay alması gerekiyor.

Kasım ayında hükümeti kurmakla görevlendirilen Monti, ülkenin dev boyutlardaki borçlarına bir çözüm bulmak amacıyla teknokratlardan oluşan bir hükümet kurmuştu.

Hükümet şimdi İtalya'yı euro bölgesi içinde krize sürükleyen çökmüş haldeki piyasa güvenini yeniden inşa etmeye çalışıyor.

Reklam
Reklam

Monti hükümetinin, 2013 yılına dek bütçede dengeyi tutturabilmek amacıyla hazırladığı kemer sıkma önlemleri içinde, vergi artışları, kamu karcamalarında kesintiler ve emeklilik reformu yer alıyor.

Bununla birlikte yorumcular, borçlanma maliyetinin yükselmesi ve ekonomik durgunluğun artması beklentisinin, hükümetin çabalarını baltalayabileceğini söylüyorlar.

Perşembe günü Monti, tasarruf önlemleri paketinin parlamentodan geçmesi ardından hükümetinin ekonomide büyümeyi destekleyecek adımlara yöneleceğini bildirdi.

Eskiden AB komisyonunda görev yapmış olan Monti, parlamentoda geniş bir desteğe sahip. Ülkenin en büyük iki partisi olan Özgürlükçü Halk Partisi ve ortanın solundaki Demokratik Parti'nin, tasarruf önlemlerinin kimi unsurları hakkında çekincelerini dile getirmiş olsalar da, bir ekonomik felaket yaşanması korkusuyla, yasayı sabote etmeyeyanaşmayacakları tahmin ediliyor.

Eski Başbakan Silvio Berlusconi, partisinin İtalyan halkından istenen fedakarlıkları onayladığı için değil, sorumluluk duygusuyla hükümete destek vereceğini söyledi.

Reklam
Reklam

BBC'nin Roma muhabiri Alan Johnston, sol kanatta pekçoklarının önerilen kemer sıkma önlemlerini âdil bulmadığını ve toplumun yoksul kesimlerinden çok fazla fedakârlık istendiğini; sağ kanattaki bazı çevrelerin ise, vergi artışlarını protesto ettiklerini aktarıyor.