İtalya ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,7 oranında daralma gösterdiği bildirildi.
Resesyonun ağırlaştığına işaret eden bu veri, hükümetin uyguladığı kemer sıkma önlemlerinin fabrika üretiminden tüketici harcamalarına kadar ekonominin bütün alanlarını etkilediğini gösteriyor.
İtalya'nın resmi istatistik bürosu Isat'ın açıkladığı verilere göre, İtalya'nın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) son dört çeyrekte düşmeye devam ediyor.
Geçen yıla kıyasla bu yıl ekonomik büyüme yüzde 2,5 oranında düşüş gösterdi.
Daha önce açıklanan veriler de fabrika üretiminin Haziran ayında Mayıs'a kıyasla yüzde 1,4, bir önceki yıla kıyasla 8,2 oranında azaldığını gösteriyor.
Euro Bölgesi'nde borç krizi içinde kıvranan ülkelerden biri olan İtalya'da Başbakan Mario Monti 20 milyon euro tasarrufta bulunmayı hedefleyen kemer sıkma önlemlerini uygulamaya çalışıyor.
Fakat yatırımcılar Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın yaşadığı sıkıntıları İtalya'nın da yaşamasından kaygılanıyor.
İtalya hükümeti GSYİH'sinin yüzde 123'ünü bulan borç miktarı ile Euro Bölgesi ülkeleri içerisinde borç yükü en ağır olan ülke durumunda.
Önümüzdeki aylarda resesyonun daha da ağırlaşmasını bekleyen iş dünyasının piyasalara güveni geçen ay düşüş gösterdi.
İşverenler lobi grubu Confindustria, İtalyan ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 daralma göstermesini ve işsizlik oranının da yüzde 11'lere tırmanmasını bekliyor.
Başbakan Monti, katı mali hedefleri tutturmaya çalışmak yerine İtalya'ya biraz nefes alması ve kendisini toparlaması için zaman tanınması konusunda Avrupalı liderleri ikna etmeye çalışıyor.