İtalya Futbol Federasyonu’na 'tartışmalı' başkan

İtalya Futbol Federasyonu başkanlığına dün yapılan seçimle Carlo Tavecchio getirildi. Afrikalı futbolcular için yaptığı “muzlu” benzetmeyle tepki çeken Tavecchio’nun federasyon başkanı olması tartışma yarattı.

Övgü Pınar

Roma

İtalya'nın Dünya Kupası'nda yaşadığı hezimetin ardından istifa eden Futbol Federasyonu Başkanı Giancarlo Abete'nin yerine dün yapılan seçimle Carlo Tavecchio getirildi. Afrikalı futbolcular için yaptığı "muzlu” benzetmeyle tepki çeken Tavecchio'nun federasyon başkanı olması tartışmalara yol açtı.

Amatör Ligler Birliği başkanlığı yapan Carlo Tavecchio, geçen ay yaptığı bir konuşmada Afrikalı futbolcuların kalifiye olup olmadığına bakılmaksızın İtalya'nın önemli takımlarına getirildiği eleştirisini yapmıştı.

Reklam
Reklam

Tavecchio, "İngiltere'de ülkeye getirilen futbolcuların kim olduğuna bakılır, profesyonellerse oynamalarına izin verilir. Burada ise biz, daha dün muz yiyen Opti Poba'yı Lazio'nun baş oyuncularından biri yapıyoruz” demişti.

Skandal yaratan bu sözlerin ardından "ırkçılıkla” suçlanan Tavecchio'nun Futbol Federasyonu başkanlığına getirilmesine karşı imza kampanyası başlatıldı.

Tavecchio'nun konuşmasında "kim olduğu bilinmeyen Afrikalı futbolcu” örneği olarak kullandığı, gerçekte var olmayan "Opti Poba” karakteri adına da sosyal medyada hesaplar açıldı.

Tepkiler üzerine Tavecchio yeni bir açıklama yaparak "muz” kelimesini kullandığını hatırlamadığını, ancak incinenlerden özür dilediğini söyledi.

'Herkesin başkanı olacağım'Dün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında ise Carlo Tavecchio yüzde 63.3 oyla İtalyan Futbol Federasyonu'nun başkanlığına seçildi.

Tavecchio, seçimin ardından düzenlenen basın toplantısında "kelimelerle arasının iyi olmadığını” söyleyerek gafına açıklık getirmeye çalıştı. Tavecchio ayrıca, "Herkesin başkanı olacağım, özellikle de benden rahatsızlık duyanların” dedi.

Reklam
Reklam

Ancak bu sözleri de Tavecchio'ya tepkiyi dindirmedi. İnternette yapılan yorumlarda federasyona "Utanın!” denilirken, ırkçılık yapan taraftarların Tavecchio'nun seçilmesinin ardından daha fazla cesaret bulacağı da vurgulandı.

Tavecchio'yu şimdi bekleyen en acil görevse, Dünya Kupası'nın ardından federasyon başkanı ile birlikte istifa eden Milli Takım teknik direktörü Cesare Prandelli'nin yerine geçecek ismi belirlemek.

İtalyan Milli Takımı'nın başına gelmesi olası isimler arasında Galatasaray'dan ayrılan Roberto Mancini ile Juventus'un eski teknik direktörü Antonio Conte'nin adı geçiyor.