İtalya, Türkiye'yi konuşuyor

ROMA (İHA) - AB'nin ekim ayında açıklayacağı Türkiye Raporu günü yaklaştıkça, İtalyan basınının da dikkati Türkiye üzerinde yoğunlaşmaya başladı.

Berlusconi Hükümeti'nin "AB'deki avukatıyız" diyerek tam destek verdiği Türkiye'nin üyeliği konusundaki tartışmalar, İtalya'da ve basında yankı buluyor.

İtalyan La Repubblica gazetesi, Türkiye'nin AB üyeliği üzerine 1 tam sayfa ayırırken, kasım ayından itibaren AB Komisyonu Başkanlığı görevini resmen devir alacak olan Portekiz Başbakanı Jose Manuel Barroso'nun açıklamalarına yer verdi.

Reklam
Reklam

Gazete, haberinde, Barroso'nun "Türkiye, AB'ye hazır değil" sözlerini manşetine taşırken; "Türkiye'nin gerekli kriterleri yerine getirdiği sürece AB'ye girmemesi için bir sebep yok" sözlerinin altını çizdi.

La Repubblica, "Barroso, Prodi ile aynı fikirde" diyerek, görev süresi bitmekte olan AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile gelecekteki başkanın aynı çizgide olduklarına değindi.

İtalya Dışişleri Bakanı Gianfranco Frattini'nin Alman Bild'e "AB liderlerinin Türkiye lehine oy kullanmalarını umuyoruz" şeklinde yaptığı açıklamayla hükümetin Türkiye'ye verdiği desteği bir kez daha dile getirdiğini belirten gazete, "İtalya, Türkiye'ye evet diyenlerin başında geliyor. Ancak AB Komisyonu'nun Verheugen'den Finlandiyalı ve Türk taraftarı olmayan Olli Rehn'e geçmesi de belirleyici olacak. Finlandiya, tüm İskandinav ülkeleri gibi Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakmıyor" ifadelerini kullandı.

La Repubblica, "Türkler rüyanın uzaklaştığını görüyor" alt başlığı ile verdiği başka bir haberde ise, AB rüyasının Türkiye için gittikçe daha uzak olduğu yorumunu yaptı.
Zina konusundaki yasa değişikliğinin borsayı alt üst ederek Türkiye'ye "pahalıya malolduğunu" söyleyen gazete, "Erdoğan'ın son anda neden bu kadar riskli bir harekete girişitiğine anlam verilemedi" diyerek, Erdoğan hükümeti'nin daha önce de laik devleti tehdir eden kanun tasarıları sunduğunu iddia etti.

Reklam
Reklam

La Repubblica, "Kamu alanlarında türban kullanılması, imam hatip mezunlarının üniversiteye girişi, faizsiz banka sisteminin benimsenmesi gibi tasarılar kanun haline getirlmeden Cumhurbaşkanı ve Anayasa mahkemesi tarafından veto edildi. Zina cezası kanunu sadece son örnek" dedi.