İtalya'da 'deprem davası'na hapis cezası

7 uzman, 2009 yılında L’Aquila kentinde 309 kişinin hayatını kaybettiği, 6.3 şiddetindeki depremi öngöremedikleri ve halkı yeterince uyarmadıkları gerekçesiyle 6’şar yıl hapse mahkum edildi.

Yaklaşık 6 ay boyunca süren artçı sarsıntılar üzerine hükümetin kurduğu Büyük Risk Komitesi’ni oluşturan 6’sı deprem uzmanı, 1’i devlet yetkilisi olmak üzere 7 sanığın, hazırladıkları raporla, bölge halkına “deprem riski yoktur” güvencesi verdikleri gerekçesiyle başı yandı. Ülkede ve hatta dünyada çok tartışmalara yol açacağa benzeyen tarihi davanın son duruşmasında sanıkların avukatları, müvekkillerinin beraatlarını talep ederken, uluslararası araştırmaların da, sismik açıdan aktif olan bölgeler de dahi depremlerin önceden öngörülemeyeceğini gösterdiğinin altını çizdi.
Buna rağmen, 4 saatlik bir münazara yapan Marco Billi başkanlığındaki Mahkeme Heyeti, raporda imzası olan dönemin Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Başkanı (INGV) Enzo Boschi ile deprem uzmanları Franco Barberi, Mauro Dolce, Giulio Selvaggi, Claudio Eva ve Gianmichele Calvi ile Sivil Savunma Başkan Yardımcısı Berdardo De Bernardinis’in 6’şar yıl hapsine hükmetti. “İhmal sonucu birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olarak, bir felakete yol açma” suçlamasıyla cezalandırılan sanıkların ayrıca kalıcı olarak kamu görevlerinde yer almaları da yasaklandı.
Savunma avukatları, kararı şaşırtıcı ve kabul edilemez bulduklarını dile getirdi. Enzo Boschi’nin ise beraat etmeyi beklerken, cezalandırıldığını duyunca çok şaşırdığını ifade ederek, “Bana hangi suçlamayla ceza verdiklerini anlamadım” dediği aktarıldı.

Reklam
Reklam

CEZA, 4 YILDAN 6 YILA ÇIKTI
Uzmanların yaklaşık 1 yıldır yargılandığı davayla ilgili geçen celse 500 sayfalık mütalaa veren Cumhuriyet Savcıları Fabio Picuti ve Roberta D’Avolio, altında sanıkların imzasının bulunduğu ve bir deprem riski oluşmadığı yönündeki raporun hatalı ve yüzeysel olduğunu savunmuştu. Mütalaada, Büyük Risk Komitesi’ni oluşturan söz konusu bilim adamlarının bölge halkını, “yanlış, yetersiz ve çelişkili” bilgilendirdiği öne sürülmüştü.
Savcılar bu nedenle, deprem riskini küçümseyen uzmanların, “İhmal sonucu birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olarak, bir felakete yol açma” suçlamasıyla 4’er yıl hapis cezası almalarını talep etmişti.
Savcılık makamı ayrıca, halkı deprem riskine karşı hazırlamak yerine, inşaatlarda deprem güvenliği gibi bilindik açıklamalar yapmayı tercih eden uzmanların hatalı davrandıklarının altını çizerken, “Yeterince uyarılmış olsalardı, L’Aquila halkı belki de evlerinde kalmazdı” ifadelerini de mütalaaya yerleştirmişti.
Ülke gündemine bomba gibi düşen bu davanın açıldığı ilk günlerde binlerce bilim adamı, depremlerin önceden tahmin edilemeyeceğine ilişkin Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya açık mektup yazarak, meslektaşlarını savunmuştu.

Reklam
Reklam

(DHA)