İtalya’da Renzi hükümeti senatoda güven oyu aldı

İtalya'da Cumartesi günü yemin eden Matteo Renzi hükümeti Senato'da güvenoyunu aldı. Renzi ve Bakanlar Kurulu yarın da Temsilciler Meclis'inde güvenoyu arayacak.

Yeni hükümet dün saat 18.00'de başlayıp gece 1.00 sularında sonra eren, 155 'evet' sayısına ulaşması gereken güven oylamasını 139 "hayır"a karşı 169 "evet" ile kazandı. Oylamaya katılan 309 Senatörün 308'i oy kullandı.

Oylamadan önce Senato'da yaklaşık 1,5 saat süren bir konuşma yapan Matteo Renzi, "2018'e radikal değişiklikler yaparak ulaşacağız. Güvenoyu arayan son Başbakan olacağımı umuyorum. Başarılı olamazsam mazeretim olmayacak" dedi. Gelecek hafta seçim kanunundaki değişikliği Parlamento'ya getireceğini söyleyen Renzi iş, eğitim, kamu yönetimi ve mali konularda reform sözü verdi.

Reklam
Reklam

Rahat tavrı ve uzun süre eli cebinde konuşmasıyla dikkat çeken Renzi, İtalya'nın Avrupa Birliği için önemine değinerek, "Avrupa Birliği bizim üvey annemiz değil. Evimizde düzeltmemiz gerekenleri Avrupa bizi zorladığı için değil;çocuklarımıza, bizden daha sonra gelenlere duyduğumuz saygıdan yapacağız. Önümüzdeki 20 yılda İtalya'nın Avrupa'ya politik olarak önderlik etmesini arzu ediyorum" dedi. (İHA)

Anahtar Kelimeler: