İtalya'da sıcaklar can alıyor

ROMA (İHA) - İtalya'nın kuzeyinden güneyine hakim olan aşırı sıcaklar can alıyor. Bir gün içinde 10 yaşlının birden ölmesi, Sivil Koruma teşkilatının ülkede kırmızı alarm ilan etmesine neden oldu. Bologna, Brescia, Roma, Torino ve Milano, en büyük risk altında olan 5 şehir olarak açıklandı. Sıcak hava nedeniyle evlerde ve iş yerlerinde havalandırıcılara aşırı yüklenilmesi sonucu elektrik tüketiminin, dün Türkiye saatiyle 11.30'da 54 bin100 mega watt'a ulaştığı kaydedildi.

Büyük şehirlerde iki sene önce yaşanan ve "black out" olarak bilinen uzun süreli elektik kesintilerinin tekrar yaşanmasından korkuluyor. Milano'da şimdiden, kısa süreliğine de olsa bir elektrik kesintisi yaşandı. İtalya'da sıcaklık ortalaması 40-45 dereceye kadar yükseldi.

Reklam
Reklam

Aşırı sıcaklarda radyo ve televizyon kanalları, özellikle yaşlı vatandaşları mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor. Çiftçiler de, sıcakların yol açtığı kuraklık ve susuzluktan şikayetçi. İtalya'nın en önemli tarım merkezlerinden Po Ovası'ndaki kuraklık nedeniyle, bugün olağan üstü zirve gerçekleştirilecek.
Çiftçilerin susuzluk nedeniyle büyük zarara uğramasının sebze ve meyve fiyatlarında rekor seviyeye ulaşılmasına neden olmasından endişe ediliyor.